česnakas

Valgomasis česnakas – (lot. Allium sativum) – amarilinių šeimos česnakų genties augalų rūšis. Maistui naudojamas jau nuo senų laikų. Pirmas rastas rašytinis šaltinis apie česnaką – Dioskorido raštai. Avicena siūlė česnaką valgyti „nuo visokių ligų“. Viduramžiais jis laikytas stebuklingu vaistu nuo maro, choleros, vidurių šiltinės ir jau senovėje juo gydydavo daug įvairių ligų. Europos šalyse česnaku buvo gydomos įvairios sunkios ligos.

česnakas

Išvaizda, skonis:

Eteriniai česnako aliejai lemia aštrų jo skonį ir kvapą, kuris maistui suteikia aštrų, pikantišką, savitą aromatą.
Kad šios savybės išliktų, smulkintas česnakas į patiekalus dedamas baigiant virti.

Česnako savybės:

  • natūralus antibiotikas
  •  mažina blogųjų bakterijų kiekį žarnyne
  • mažina padidėjusį kraujospūdį
  • mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje
  • tinkamas osteoartrito profilaktikai
  • turi daug antioksidantų
  • stiprina imuninę sistemą
 

Tinka gardinti:
daržovių patiekalus, užkandžius, makaronus, sriubas, troškinius, padažus. 
Tinka naudoti marinatams, konservams. Taip pat rūkant mėsą, gaminant dešras, šaltieną.