ĮDARYTI BAKLAŽANAI (+video)

Dažnai girdžiu, kad žmonės vengia baklažanų, nes tiesiog nežino, kaip juos pagaminti. Baklažanai tampa tokia mistine daržove, kuri lyg ir skani, lyg ir nelabai. Įdaryti baklažanai – nesudėtingas, bet skanus receptas. O dabar kaiptik artėja jų sezonas.
Keletas dalykų, ką reikėtų žinoti apie baklažanaus:
– Priklausomai nuo rūšies, kaikurie baklažanai būna kartūs. Kurie kartūs, kurie ne – iš išorės atpažinti neįmanoma. Juos perpjautus reikėtų numirkyti sūriame vandenyje. Taip pašalinsite kartumą.
– Baklažanas labai imlus riebalams. Kiek pilsite aliejaus, tiek sugers.
– Baklažanas sveika ir naudinga daržovė. Turi antimikrobinių, antivirusinių ir priešvėžinių savybių; gausus skaidulų; mažina choleserolio kiekį kraujyje.

Gaminant šį patiekalą nepamirškite, kad išskobtą dalį, kurią sumaišysite su papildomais ingredientais, reikės sudėti atgal į išskobtus baklažanus, todėl nepersistenkite su įdaro kiekiu, nes netilps.

Šį receptą galima papildyti vištienos gabaliukais (pakepkite juos kartu su daržovėmis) – taip turėsite mėsišką versiją.

Įdaryti baklažanai
Vegetariški įdaryti baklažanai
Ingredientai:
  • 2 vnt. baklažanai
  • paprika
  • svogūnas
  • česnakas
  • 1 šaukštas grietinės
  • 1 šaukštas pomidorų padažo
  • 60 g fermentinio sūrio
  • aliejaus kepimui
  • Raudonos virtuvės Harissa prieskonių mišinys (arba kiti jūsų mėgstami prieskoniai)
  • druska
Kaip gaminti:
  • Baklažaną išskobti paliekant minkštimo. Galima numirkyti sūriame vandenyje 15 minučių, kad pašalinti kartumą. Tada paprieskoniuoti ir patepti aliejumi. Aliejaus negailėkite, kiek pilsite, tiek baklažanai sugers.
  • Kepkite orkaitėje apie 20-30 minučių apie 180º temperatūroje.
  • Tuo metu supjaustykite išskobtą baklažano dalį, daržoves (paprika, svogūnas, česnakas, grybai).
  • Pakepinkite daržoves keptuvėje. Įdėkite šaukštą grietinės ir pomidorų padažo ar pastos, kad viskas susijungtų.
  • Kadangi ingredientai neturi ryškaus skonio, naudokite stipresnius prieskonius – indiškus, aštrius. Čia labai tiktų Harissa prieskonių mišinys (žiūrėti čia).
  • Įdarą sudėkite į baklažanus. Dar 10-15 minučių pakepkite orkaitėje, pabaigoje užberkite tarkuoto fermentinio sūrio.