Kalendros lapeliai

Kalendra (ot. Coriandrum sativum) salierinių šeimos, kalendros genties vienintelė rūšis. Augalas vienmetis, apie 20-60 cm aukščio. Kilo iš Viduržemio jūros regiono.
Pirmą kartą istorijoje paminėta beveik prieš 7000 metų. 
Kaukazo virtuvėje kalendra vadinama kinza, kitur galima išgirsti vadinama kaip arabiška/kiniška/indiška petražolė, blakinis krapas, blakinis kmynas, blakinė žolė.

Kalendros sėklos

Išvaizda, skonis:
Maistui gardinti naudojamos sėklos (maltos arba nesmulkintos) ir lapai.
Sėklų skonio intesyvumas didesnis nei lapų.

Subrendusios kalendrų sėklos yra malonaus, lengvo citrinų aromato ir salsvo skonio. Kaikam gali priminti riešutų, apelsino ar net cinamono skonį. 

Kalendros augalas išsiskiria savitu aromatu, sakoma, primena blakių kvapą. Iš ten kilo ir pavadinimas – blakinė kalendra. 

Kalendros savybės:

  • priemonė nuo vidurių pūtimo
  • reguliuoja skrandžio darbą, 
  • turi dezinfekuojančių savybių, padeda apsaugoti organizmą nuo parazitų ir bakterijų
  • slopina alergines reakcijas
  • teigiamai veikia kepenis
  • kelia apetitą
  • valo inkstus, šlapimo takus. Teigiama, kad jos gali padėti nuo skausmingo šlapinimosi, šlapimo takų infekcijų, inkstų akmenų, prostatos padidėjimo, cistito, pielonefrito ir net inkstų veiklos nepakankamumo.

Tinka gardinti:

  • sėklos tinkamos picai, troškiniams, sriuboms, duonai, pyragams, ankštiniams patiekalams (ypač žirnienei), sūriams, padažams, marinatams, bandelėms, meduoliams gardinti, labai tinka raugiant kopūstus. Galima dėti į grietinėlę ar varškę. Tinka mėsos, žuvų ir daržovių patiekalams. Gali būti naudojamos net kai kuriems alkoholiniams gėrimams. 
  • lapai tinka troškiniams, sriuboms, salotoms papuošti ir suteikia gan intensyvų aromatą. Tinka mėsos, žuvų ir daržovių patiekalams.

Labai dera su kuminu. Kalendra yra vienas iš ingredientų tokiuose garsiuose mišiniuose kaip kari, čili, garam masala ir berber. Kalendrų įeina iš esmės į visų populiarių prieskonių mišinių sudėtį.