Kardamonas

Kardamonas (lot. Elettaria cardamomum) imbierinių šeimos prieskoninis augalas.  

Nors Indijoje kardamonas buvo žinomas jau kelis tūkstančius metų, Europoje jis kartu su cinamonu buvo aprašytas Senajame Testamente tik IV a. pr. Kr., o plačiau pradėtas vartoti Europoje tik viduramžiais. Tuomet kardamoną pardavinėdavo vaistinėse kaip be galo brangų vaistą. Šiandien iš europiečių jį bene labiausiai mėgsta skandinavai. 

Kardamonas

Išvaizda, skonis:
Kaip prieskonis, naudojamos ankštyse esančios sėklos.

Skonis saldus, aromatingas, maloniai primenantis sakus.

Kardamono savybės:

  • šalina toksinus
  • mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
  • gerina virškinamojo trakto darbą
  • malšina galvos skausmus
  • gydo inkstų ligas
  • gydo kosulį
  • gerina burnos kvapą

Tinka gardinti:
mėsą, ryžius, sausainius, meduolius, kepinius, paštetus, dešras, karius, kavą, arbatą, sriubas, bulijonus, kepant vaisius (ypač kriaušes). Gali būti naudojami likerių gamyboje.