ožragė

Ožragė (Trigonella fenumgraecum) ankštinių šeimos augalas.  Kilmė – Pietvakarių Azija, Viduržemio jūros regionas.
Istorijoje randama daug įvairios informacijos apie ožragę. Šis augalas pirmiausia buvo naudojamas gyvuliams gydyti, ir tik vėliau ją pradėjo naudoti žmonės.  Senovės Graikijoje gyventojai pastebėjo, jog sirgdami gyvuliai ėsdavo ožragę, kaip vėliau paaiškėjo, dėl jos gydomųjų sąvybių.
Nuo senų laikų ožragė naudojama kulinarijoje, liaudies medicinoje ir kosmetologijoje.

ožragės sėklos

Išvaizda, skonis:
Sėklų forma kvadratinė, spalva – rudai smėlinė.
Ožragių sėklų skonis kartus, aromatas saldokas, savitas ir nepakartojamas. Patiekalams suteikia deginto cukraus, riešutų ir šiek tiek česnako skonį. Primena ir grybų skonį.

Ožragės savybės:

  • priešuždegiminis augalas,
  • veikia raminamai,
  • gydo žaizdas,
  • mažina kraujospūdį,
  • valo kraują,
  • grąžina jėgas po ligos,
  • padeda esant vidurių užkietėjimui ir skausmams,
  • normalizuoja hormonines antinksčių ir lytinų liaukų funkcijas,
  • puikiai gydo sąnarius ir stuburą. Tai yra statybinė medžiaga visoms sąnarių kremzlėms.
  • mažina cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje,
  • tonizuoja ir stiprina organizmą, nusilpusį po gimdymo, stiprina nugarą ir stimuliuoja pieno gamybą, todėl šis prieskonis naudingas ir tik susilaukusioms vaikelio mamoms.
  • yra puikus baltymų šaltinis. Jos sėklos turtingos kalio, seleno, fosforo, magnio, geležies, kalcio, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties.

Tinka gardinti:
daržovių patiekalus, užkandžius, makaronus, sriubas, troškinius.