rozmarinas

Rozmarinas (lot. Rosmarinus officinalis) notrelinių šeimos daugiametis, sumedėjęs žolinis augalas. Priklauso tai pačiai grupei, kaip ir čiobrelis, bazilikas, šalavijas ar mėta. 

Rozmarinas natūraliai paplitęs Viduržemio jūros regione. Augalo pavadinimas kilo iš graikų kalbos ir reiškia “jūros rasa”. 

Rozmarinas

Išvaizda, skonis:
Kaip prieskonis naudojamas tiek šviežas, tiek džiovintas. Aromatinės savybės ypač išryškėja prieskonį pakaitinus. 
Augalo lapuose gausu eterinių aliejų, alkaloidas rozmaricinas augalui suteikia stiprų aromatą.
Rozmarinas kiek kartokas, aitrus, pikantiškas prieskonis.

Rozmarino savybės:

  • priskiriamas superproduktams
  • antioksidantinės ir priešvėžinės savybės, turi ypač daug karnozolio
  • gerina tulžies apytaką
  • mažina kortizolio (streso hormono) kiekį
  • gerina atmintį, padeda susikaupti
  • stiprina imunitetą
  •  veikia antibakteriškai, gali padėti išvengti stafilokoko infekcijos
  •  padeda esant skrandžio uždegimui, prastam virškinimui, vidurių užkietėjimui, pilvo pūtimui
  •  veikia antibakteriškai burnos ertmę

Tinka gardinti:
žuviai, daržovių sriuboms, salotoms, keptai mėsai, paukštienai, grybams, marinatui, jūros gėrybėms, avienai, daržovėms (ypač baklažanui, bulvėms, pomidorams, cukinijoms).