VIRTOS BULVĖS SU KANAPĖMIS

Bulvės su kanapėmis
Ingredientai:
  • bulvės
  • lukštentos kanapės
  • saulėgrąžų daigai (nebūtinai)
  • kefyras

Virti apie 20 minučių.

KAIP GAMINTI:
  • Bulves nuskusti.
  • Virti apie 20 minučių
  • Pabarstyti lukštentomis kanapių sėklomis. Čia taip pat pabarsčiau saulėgrąžų daigais ir pipirne.
  • Patiekti su kefyro stikline.
APIE KANAPES:

Kanapės = supermaistas

Mūsų protėviai jau seniai žinojo apie kanapes. Sėjamosios kanapės (Cannabis sativa) naudojimo įrodymų randama 3000 m. pr. Kr. 👩‍🦳👨‍🦳

Yra tokia mįslė: „Vasarą eglelė, žiemą – karvelė“. 
Šitos „eglelės“ (kanapės) pieną vadino buliaus pienu, kačiapieniu, ožio pienu, kanapiapieniu, kanapių pienu. Iš kanapių pieno Žemaitijoje šeimininkės darydavo varškę, kurią dėdavo į virtinius. 
Kiti senoviniai patiekalai: 
 šaltanosiai su kanapių įdaru, 
 kanapienė, 
 kanapių druska, 
 kanapių padažas.

Kanapės ypač praversdavo šeimininkėms pasninko patiekaluose. Apskritai lietuviai kanapes valgė kasdien ir laikė jas sveikatos šaltiniu – net Užgavėnių Kanapinis simbolizuoja sveikatą, pavasarį.

📅Šiandien kanapės itin vertinamos dėl omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balanso (3:1). Šių medžiagų kanapių produktuose net kelis kartus daugiau nei žuvyje ir jūros gėrybėse! 
Kanapėse gausu skaidulų, naudingų vitaminų bei mineralų: kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, cinko, vitaminų A, B1, B2, B3, B6, D ir E.

💪 Kanapių sėklos – natūralus augalinės kilmės baltymų šaltinis, jose net 36 proc. baltymo. O panašiose sėklose, pavyzdžiui, čija ir linų sėmenyse, šis skaičius siekia 16–18 proc.

Taip pat kanapėse gausu nepakeičiamosios (nes organizmas jos negamina, būtina gauti su maistu) linoleno rūgšties.

Kanapės naudingos mūsų organizmams:
 padeda kovoti su nuovargiu, 
 stiprina imunitetą, 
 gerina širdies veiklą, 
 sumažina osteoporozės riziką, 
 padeda žarnynui (nes turi daug skaidulų), 
 atkuria hormonų pusiausvyrą.

Kanapės gali būti naudojamos nelukštentos (jei kas valgėte duoną ir traškėjo tarp dantų, tai buvo nelukštentos), arba gliaudytos (tokias naudoju aš).
Kanapių skonis primena riešutus, saulėgrąžas.

Kanapių sėklas galima valgyti kaip tik fantazija leidžia: į salotas, užtepėles, košes, kokteilius, ant sumuštinių.