PANAKOTA SU BRAŠKĖMIS

Vasara – tai braškės. O braškės – tai vasara. Dabar pats braškių sezonas (tų natūralių iš sodo, o ne ispaniškų ar lenkiškų, kurių būna visus metus). O ką pagaminti skanaus iš braškių? Itališkas desertas panakota su braškėmis – gaivu, lengva, skanu.


Man patinka gaminti panakotą dėl kelių priežasčių:
– greita. Nors pagalvoti apie panakotą reikia iš anksto (nes teks laukti, kol sustings), bet pats sumaišymas užtrunka 10 minučių.
– gražu. Panakotą galima gaminti viename dubenyje, arba supilstyti į stiklines. Raudonos ir baltos spalvos derinys, su žaliu mėtos akcentu, papuoš šventinį vasaros stalą.
– lengva. Pats gaminimas nesudėtingas, o ir ingredientų sąrašas neilgas, jokių fancy-šmancy produktų: grietinėlė, pienas, želatina, cukrus ir braškės.

Panna Cotta – išvertus iš italų kalbos reiškia virta grietinėlė. Nors internete gausu pačių įvairiausių panakotos variacijų, aš siūlau išbandyti mano receptą. Esu gaminusi įvairiai, bet šitos proporcijos man patiko labiausiai. Jis kiek lengvesnis (nes grietinėlės pilama tiek, kiek pieno, todėl mažiau riebu), paprastesnis (esu mačiusi siūlymą grietinėlę plakti, o tai jau papildomas darbas). Braškių ir cukraus kiekius pasireguliuokite pagal skonį, o mėta ir vanilė pageidautina, bet nebūtina.

Iš nurodyto kiekio man gavosi 7 stiklinės panakotos.

panakota stiklinėje
desertas stiklinėje
INGREDIENTAI:
  • 400 g grietinėlės 36% riebumo
  • 400 g pieno
  • 120 g cukraus (arba 6 šaukštai)
  • 30 g želatinos (arba 2 šaukštai) ir pora šaukštų vandens želatinai brinkinti
  • 300-500 g braškių
  • vanilės esencijos
  • mėtos lapeliai
KAIP GAMINTI:
  • Grietinėlę ir pieną pašildyti puode (užvirti nereikia). Supilti cukrų.
  • Atskirai išbrinkinti ir ištirpinti želatiną. Supilti į puodą. Kaip paruošti želatiną desertams, skaitykite čia.
  • Įpilti vanilės esencijos. Ji nėra būtina, bet suteikia papildomo švelnaus skonio.
  • Viską gerai išmaišyti ir supilti į stiklines. Padėti šaltai ir palaukti, kol sustings.
  • Braškes sutrinti su šaukštu cukraus ir užpilti ant sustingusios panakotos.
  • Papuošti mėtos lapeliais.