Renginys „Įkvėpk save rinktis sveikiau“

Džiaugiuosi galimybe dalyvauti prekybos tinklo „Rimi“ organizuotame renginyje „Įkvėpk save rinktis sveikiau“.
Buvo įdomu klausyti medicinos mokslų daktarės, gydytojos dietologės Editos Gavelienės minčių apie sveiką mitybą. Pasirodo, taisyklės visai nesudėtingos (mano atveju, išskyrus vieną):
– riboti pridėtinį cukrų, druską, sočiuosius riebalus;
– valgyti įvairų maistą, tinkamu laiku (nechaotiškai), nepersivalgyti;
– sveika mityba nuolat tarsi gyvenimo būdas, o ne kaip dieta;
– valgant koncentruotis į maistą, atsiriboti nuo pašalinių veiksmų, TV, mobilaus (šitas man sunkiausiai įveikiamas).

Moterys su kokteiliu
Ragaujame sveikus kokteilius
terasoje žmonės klausosi renginio
Renginio „Įkvėpk save rinktis sveikiau“ akimirka

O geriausiai sveiką mitybą iliustruoja pavyzdžiai! Ragavau nuostabių patiekalų, kurie sveiki, skanūs ir greitai pagaminami. Receptais dalinuosi ir su Jumis!

Sveikas saldžiosios bulvės, avokado ir tuno užkandis

Gamino „Nestoras maistas“ tinklaraščio autorė Ieva.

sveikos užkandžio porcijos
saldžiosios bulvės, avokado ir tuno užkandis
  • 1 didelė saldžioji bulvė (arba pora mažesnių)
    Įdarui:
  • 1 avokadas
  • 1 nedidelė skardinė tuno
  • trečdalis svogūno
  • druska
  • saulėje džiovinti pomidorai
  • petražolės

Gaminimo būdas. Nuplauname neluptą bulvę ir gerai ją nusausiname. Supjaustome apie 1 cm storio riekelėmis ir patepame ghee sviestu (galima naudoti aliejų). Dedame į iki 200 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20-25 min. (viduryje kepimo bulves galima apversti). Per tą laiką susmulkiname svogūną ir sumaišome visus likusius ingredientus. Bulvei iškepus ir atvėsus, ant viršaus dedama avokado-tuno masė, papuošiama saulėje džiovintais pomidorais, petražolėmis ir čili granulėmis (kas mėgsta aštriau).

Avinžirnių ir kepto varškės sūrio salotos

Gamino „Amandus“ vyr. virėjas Ernestas Žitkauskas.

avinžirnių salotos dubenyje
sveikos avinžirnių ir kepto varškės sūrio salotos
  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 1 nedidelė raudonoji paprika
  • 120 g kepto varškės sūrio
  • 2 saujelės svogūnų laiškų
  • 1 saujelė burokėlių daigų
  • Druska, pipirai
    Padažui:
  • 1 skiltelė česnako
  • 20-30 g alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas citrinų sulčių

Gaminimo būdas. Supjaustome papriką, pomidorus ir svogūnų laiškus norimo dydžio gabaliukais, nusunkiame ir nusausiname avinžirnius, viską sudedame į dubenį. Atskirame inde į aliejų įtarkuojame česnaką, įpilame citrinos sulčių. Pilame į salotas, išmaišome. Sutrupiname varškės sūrį ir dedame ant salotų. Pagardiname druska, pipirais ir burokėlių daigais.

Duonos ir jogurto desertas

Gamino „Rimi“ konditerijos technologė D. Selilė

jogurto desertas dubenyje
duonos ir jogurto desertas

Paruošiame duonos skrebučius. Viso grūdo dalių duoną (gaminant desertą naudojome viso grūdo ruginę duoną „Trejos girnos“, atitinkančią „Rakto skylutės“ ir „Rinkis sveikiau“ žymėjimo kriterijus) supjaustome nedideliais kubeliais ir apliejame juos sirupu, paruoštu iš agavų sirupo, sumaišyto su maltais cinamono, muskato ir imbiero prieskoniais. 400 g duonos reiktų maždaug 100 g sirupo ir po 1/2 arbatinio šaukštelio maltų prieskonių. Vietoje agavos sirupo tinka ir medus arba klevų sirupas, o jei norite visai išvengti saldiklių, vietoje sirupo duoną sudrėkinkite apie 50 g aliejaus. 

Duonos kubelius kepame apie 20 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol jie gražiai apskrus (tik nesudeginkite). Gaminant desertą dviem asmenims užtektų ir vos vienos kitos riekelės duonos, tačiau patariama iš karto pasiruošti didesnį kiekį skrebučių –  sandariame inde skrudintus skrebučius galima laikyti iki savaitės, tad galite jų pasiruošti iš karto keliems desertams arba pavaišinti visą būrį svečių.

Sluoksniuojame desertą. Atvėsintus duonos skrebučius (1 porcijai reiktų 2 valgomųjų šaukštų skrebučių) dedame į indą, ant jų užberiame 2 valgomuosius šaukštus šilauogių ar kitų sezoninių uogų, jei naudojate skrebučius be sirupo – saldumui sukurti galite supjaustyti pusę banano. Ant viršaus pilame 150 g nesaldinto jogurto (naudojome jogurtą „Rimi Good Life“), papuošiame keliomis šilauogėmis ar riešutais ir dedame valandėlei kitai į šaldytuvą. 


Kad būtų lengviau atskirti sveikesnius produktus, „Rimi“ lentynose jie pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. Šie produktai yra atrinkti vadovaujantis daugybe kriterijų – juose yra mažiau cukraus ar druskos, ribojamas maisto priedų ir sintetinių dažiklių, sveikatai nenaudingų riebalų ir aliejų, GMO ir kt. ingredientų naudojimas.

Fotografavo Rasa Linkaitė

Taip pat skaitykite čia:
-> Rimi Naujienos
-> https://www.moteris.lt/lt/sveikata/g-56813-gydytoja-dietologe-edita-gaveliene-apie-sveika-mityba-nereikia-maisto-bijoti-nereikia-jaustis-kaltam-valgant?fbclid=IwAR2cjQLEPBY93Qj_Z3xpkIs3Fi8P_YTOWH2uAfOrxktNsgISH6RteXOlTGg