Cukinijų apkepas

Mėgstu sezoninį maistą. Dabar, vasaros antroje pusėje, jau po truputį prasideda rudens daržovių laikas, noksta cukinijos, moliūgai, jau ir šviežia morkytė viena kita užaugo. Cukinijų apkepas – toks patiekalas, kurio recepto ingredientų kiekiai labai laisvai derinami ir koreguojami. Jei turėsite kitų daržovių, įmaišykite. Aš šį kartą turėjau papildomai moliūgo, tai įtarkavau. Jei padidinsite daržovių kiekį, proporcingai didinkite ir kiaušinių, miltų, sūrio santykį.

Cukinijų apkepas tiks ir dietinei vakarienei. Kalorijų neskaičiavau, bet kiek jau ten jų bus daržovėse. Na tik fermentinis sūris, aliejus kaloringesnis ingredientas. Jų galima kiek ir pamažinti, jei svarbi kiekviena kalorija, tačiau tas riebaliukas suteikia labai gero skonio cukinijai.

Kepiau kermikiniame stačiakampiame inde. Neuždengtą. Cukinijos išskiria nemažai vandens, tai kepant atidengus, didelė dalis nugaruoja. Taip ir turi būti. Galite kepti ir stikliniame inde.

Nepamirškite prieskonių! Daržovės pačios iš savęs nėra labai stipraus skonio, todėl žaidžiant prieskoniais galite išgauti kaskartą vis naujus skonius. Aš naudojau Raudonos virtuvė Troškinių prieskonių mišinį. Dar tiktų persiladas, o mėgstantiems indiško skonio dvelksmą siūlau pabandyti su Raudonos virtuvės Harissa prieskoniais.

Valgiau su grietine. Galima pasigaminti spirgučių padažo, sviesto-grietinės padažo, arba pirktinį kokį panaudoti. Papildomai galite pasipjaustyti agurkų, pomidorų ar pasiruošti salotų.

Cukinijų apkepas su Raudonos virtuvės prieskoniais Troškiniams paruoštas kepimui
Cukinijų apkepas prieš kepimą
Cukinijų apkepas su Raudonos virtuvės prieskonių mišiniu Troškiniams iškeptas ir patiektas su grietine
Iškepęs cukinijų apkepas
Ingredientai:
  • 800 g nuvalytos cukinijos (nulupta, be sėklų (jei cukinijos jaunutės, ir sėklos nesubrendusios, viduriuką galite palikti))
  • 250 g nuvalyto moliūgo (be sėklų ir žievės)
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 150 g fermentinio sūrio
  • 120 g miltų (naudojau pilno grūdo)
  • 5 kiaušiniai
  • 80 g aliejaus (kepimui vos vos į keptuvę, o likusį įmaišykite į apkepą)
  • Raudonos virtuvės prieskonių mišinys Troškiniams
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos

    Iš nurodytų kiekių gavosi 8 porcijos apkepo.
Kaip gaminti:
  • Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepti tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką.
  • Sutarkuoti per burokinę tarką cukinijas ir moliūgą.
  • Išplakti kiaušinius, supilti miltus, druską, prieskonius, tarkuotą fermentinį sūrį, aliejų ir viską išmaišyti.
  • Plakinį sumaišyti su keptomis daržovėmis ir tarkuotomis cukinijomis, moliūgu.
  • Gautą masę dėti į kepimo indą ir kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 45-70 minučių.