fbpx

Interviu portale MIESTO NAUJIENOS

Skirmantė Sirevičienė: Raudona virtuvė gimė iš troškimo veikti daugiau

Pastaruoju metu keičiasi požiūris į virtuvę. Žodžiai namų virtuvė ir žinomo restorano virtuvė skambėjo skirtingai. Pirmoji – reiškė vos ne moters vergovės vietą, o antroji vyriškio sugebėjimo kurti stebinančius išvaizda ir skoniu patiekalus kūrybinė dirbtuvė. Dabar atsirado ir virtuali virtuvė, kuri suteikia įkvėpimo sparnus tiek namų šeimininkei, tiek mokyklos ar restorano virėjams.

„Raudona virtuvė” – tai internetinis puslapis, kurio šeimininkė kuria įdomaus maisto receptais ir kartu internetinė prieskonių parduotuvė. Šiandieninis pokalbis su virtuvės šeimininke Skirmante Sirevičiene suteiks pasitikėjimo savimi tiems, kurie mėgsta gaminti maistą, kurių mintyse dūzgia vis nauji sumanymai, bet abejoja, ar maisto ruošimo profesija prestižinė.

Kas yra Raudona virtuvė ir nuo ko ji prasidėjo?

Raudona virtuvė šiandien yra receptai ir kitas su maistu susijęs turinys, kuris skelbiamas socialiniuose tinkluose Instagram, Facebook ir tradicinėje interneto svetainėje, kuri tuo pačiu yra ir natūralių prieskonių parduotuvė.

Nors maisto turinio linija lyg ir vienoda, tačiau papildoma informacija kiekvienoje medijoje skiriasi: Instagram sekėjai gali stebėti daugiau asmeninio mano gyvenimo, pažinti mane kaip asmenybę; Facebook’e dalinuosi labiau su maistu susijusia informacija, kuri aprėpia ne tik receptus, bet ir patarimus, aktualijas, naujienas. Na o tradicinėje svetainėje yra koncentruotas turinys, kurio pagrindą sudaro receptai.

O viskas prasidėjo nuo mano negalėjimo sėdėti vietoje. Besilaukdama antrojo vaikučio pajaučiau, kad namuose nuobodu, todėl turiu veikti kažką prasmingesnio, sukurti, pasidalinti. Vieną dieną atkreipiau dėmesį, jog mano draugės vis klausia:  „O kaip pagaminai tą skanią užtepėlę? Kaip iškepti vištieną?”. Man tai atrodė tokie elementarūs dalykai, bet supratau, kad ne visi turi polinkį maisto gaminimui, ir kas man yra paprasta, kitam yra labai naudinga informacija. Todėl norėjau įkvėpti žmones nebijoti gaminti namuose, parodyti, jog tai nėra sudėtinga, nebūtinai tam reikia skirti daug lėšų, ar turėti stiprius  kulinarinius įgūdžius, taigi pradėjau kurti.

Nuo ko prasideda meilė virtuvei?

Žmonės daug dalykų daro „iš inercijos”, paveikti marketingo, reklamų, aplinkinių nuomonių ir ankstesnių įpročių. Labai gerai, jei vaikystėje mama gamino skaniai ir su meile, tuomet skanaus naminio maisto įgūdis persikelia lyg tradicija – iš kartos į kartą. Panašiai buvo ir mano atveju, mano močiutė yra suruošusi turbūt pusės savo kaimo vestuvių šventes, laidotuvių gedulingus pietus (anksčiau buvo populiaru švęsti savo kieme, ne viešojo maitinimo įstaigose). Mano mama yra nuolatinė virtuvės inovatorė, paskendusi eksperimentuose ir patiekaluose  „iš akies”. Turbūt meilė naminiam maistui ir virtuvei yra mano kraujyje.

Tačiau jei tokios tradicijos neturite, svarbiausias faktorius – sąmoningumas. Visame gyvenimo bėgime reikėtų vieną kartą sustoti ir susivokti, kokį kurą pilame į savo organizmą, ir kokios to pasekmės. Šiandieniniame plataus pasirinkimo pasaulyje svarbu nepasimesti pasiūlymų gausoje, ir gebėti atrasti sveikus produktus, tinkamus pasirinkimus. Pats geriausias produktas parduotuvėje yra tas, kuris neturi sudėties. Parsinešus namo pilną krepšį pirminių produktų pradedame iš jų gaminti. Ir taip užgimsta meilė virtuvei ir savo kūnui.

Patarkite kaip išmoki maisto kultūros šeimoje?

Pirmiausia reikėtų nuspręsti, o kas ta maisto kultūra, ir kokios jos siekiame šeimoje? Kai dabar tiek daug vyraujančių madų, požiūrių, tai ir maisto kultūra tampa labai laisva sąvoka. Jei turite pusryčių lovoje tradiciją, ar galima tai pavadinti jūsų namų maisto kultūra?
Aš manau, kad galima. Todėl nebūtina savęs sprausti į kažkokius rėmus. Gaminkite tiek, kiek patiems norisi. Pasirinkite tokius patiekalus, kurie artimi jūsų skoniui. Valgykite tai, kas Jūsų nuomone yra sveika ir naudinga. O jei pritrūksite idėjų – pasisemkite jų internete, pavyzdžiui Raudonoje virtuvėje 🙂

Tiems kurie nemėgsta gaminti patarkite kaip atrasti virtuvės meną?

Atsipalaiduokite. Nekelkite sau per didelių tikslų. Pradėkite nuo sumuštinio, pusrytinės košės ar kiaušinienės. Ir vėliau tobulėkite. Aš taip pat kartais darau klaidas, patiekalas pagal receptą lyg ir turėtų būti skanus, o pagaminus gaunasi kažkokia nevalgoma nesąmonė. Na ir nieko. Kitą kartą bandau iš naujo. Virtuvėje, kaip ir daugelyje sričių, yra reikšmingas praktikos kiekis, ir nuojauta. Abu šie ingredientai išugdomi.

Pasidalinkite su mūsų skaitytojais skaniausiu jums receptu

Kiekvienas receptas, kurį skelbiu savo tinklrašatyje, yra labai skanus, ir jį kartočiau dar ne kartą.
Bet šiandien noriu pasidalinti įdarytų baklažanų receptu.

baklažanai dėžėje, rudens derlius
baklažanai

ĮDARYTI BAKLAŽANAI

Ingredientai:

2 vnt. baklažanai
paprika
svogūnas
česnakas
1 šaukštas grietinės
1 šaukštas pomidorų padažo
60 g fermentinio sūrio
aliejaus kepimui
Raudonos virtuvės Harissa prieskonių mišinys (arba kiti jūsų mėgstami prieskoniai)
druska

Kaip gaminti:

Baklažaną išskobti paliekant minkštimo. Galima numirkyti sūriame vandenyje 15 minučių, kad pašalinti kartumą. Tada paprieskoniuoti ir patepti aliejumi. Aliejaus negailėkite, kiek pilsite, tiek baklažanai sugers.
Kepkite orkaitėje apie 20-30 minučių apie 180º temperatūroje.

Tuo metu supjaustykite išskobtą baklažano dalį, daržoves (paprika, svogūnas, česnakas, grybai).
Pakepinkite daržoves keptuvėje. Įdėkite šaukštą grietinės ir pomidorų padažo ar pastos, kad viskas susijungtų.
Kadangi ingredientai neturi ryškaus skonio, naudokite stipresnius prieskonius – indiškus, aštrius. Čia labai tiktų Harissa prieskonių mišinys.
Įdarą sudėkite į baklažanus. Dar 10-15 minučių pakepkite orkaitėje, pabaigoje užberkite tarkuoto fermentinio sūrio.

Šiuo metu apstu virtuvės pasiūlymų kaip išsirinkti tinkamiausia?

Aš skaitau daug receptų ir kartais vos permetus akimis galiu nuspėti, kad patiekalas gausis ne itin mano skonio. Tačiau jei jums tokios įžvalgos nesigauna, belieka du variantai:

– tiesiog gaminti pagal turimus produktus ir tikėtis, kad Jums patiks

– rasti mėgstamą maisto tinklaraštininką, su kuriuo jūsų skoniai sutampa, ir eksperimentuoti kartu su juo, gaminti to žmogaus išbandytus patiekalus.

Visi mes turime tokį lyg savo braižą, gaminimo stilių. Jei tam tinklaraštininkui pavyko, buvo skanu, tai tikėtina, kad ir jums bus skanu. Aš pati aprašydama paragautus naujus patiekalus stengiuosi išlikti atvira – jei buvo neskanu, taip ir rašau, ir dar papildau, kaip bandyčiau taisyti receptą. Tokiomis mintimis dažniausiai dalinuosi Instagram, o tinklaraštyje skelbiu jau tik garantuotai gardžius  patiekalus.

Jei kas paklaustu kas jūs esate? Kaip save pristatytumėte?

Pirmiausia esu moteris, mama, žmona, dukra. Gyvenu Šiauliuose ir auginu du sūnus. Tikriausiai jau galėčiau vadintis maisto tinklaraštininke, nors toks titulas man kažkodėl atrodo per stiprus. Šiuo metu gan aktyviai dalyvauju įvairiuose projektuose, renginiuose, eksperimentuoju virtuvėje. Esu Raudonos virtuvės prieskonių mišinių linijos veidas. Gamindama virtuvėje vis pasvarstydavau, jog norėčiau sukurti ir kažką apčiuopiamo, produktą, kuris būtų man pačiai mielas, artimas, naudingas, skanus.

Po ilgų ieškojimų ir svarstymų, rankose laikau Raudonos virtuvės prieskonių mišinius. Tai natūralūs prieskoniai pagaminti iš žolelių ir prieskoninių daržovių, be sintetinių priedų, konservantų ar skonio stipriklių, be druskos. Tokie, kokius rinkčiausi sau ir savo draugams. Prieskoniai išsiskiria savo aromatingumu, nes žolelės šviežios ir kokybiškos. Sukūriau prieskonių mišinius pagal savo save taip, kad deriniai geriausiai paryškintų patiekalų skonius.

Ar jūsų veikla tapo sėkmės istorija?

Pradžių pradžioje kurdama turinį apie maistą ir receptus neturėjau konkretaus vaizdo, kuo visa tai pavirs. Net ir dabar, pasižiūrėdama pirmuosius įrašus raudonuoju, nes buvau pasimetusi, be aiškios krypties. Tik nuolatinio darbo ir minčių srauto dėka, dėl begalinio šeimos palaikymo, draugų ir pažįstamų patarimų, tapau tuo, kuo esu dabar. Kokią dalį šioje formulėje sudaro sėkmė – sunku pasakyti.

Ar apskritai mano veikla yra sėkminga – tikrai taip! Jaučiu, kaip augu pati, kaip auga bendruomenė aplink mane. Džiaugiuosi, kad moterys (ir ne tik moterys) atranda naudingos informacijos mano paskyrose. Ar mano veikla yra mano gyvenimo sėkmė – dar ne! Raudona virtuvė yra tik dalis manęs, pomėgis virtęs apčiuopiamu produktu.

Mūsų šalyje virtuvės menas virstantis verslu paklausi verslo šaka?

Kaip vadovėliuose rašo, yra dvi per amžius paklausiausios sritys: maistas ir pramogos. Žmonėms reikia valgyti. Nieko nepadarysi, taip tiesiog yra. Žmonių Žemėje daugėja, vadinasi ir paklausos daugėja. Pasiūla didėja taip pat. Kadangi pasaulyje žmonės yra skirtingi, tai natūralu, kad vieniems reikia prabangių restoranų su netikėtais skonių deriniais ir menišku patiekimu, kiti priversti rinktis greitą maistą, kiti namų maistą… ir egzistuoja begalė pasirinkimų, kurie priklauso nuo poreikių. Tiek maisto verslininkai, tiek maisto menininkai atranda savo auditoriją.

Visą interviu rasite paspaudę nuorodą čia.

Ką manai apie šį įrašą?

%d bloggers like this: