Traškūs, saldžiarūgščiai marinuoti agurkai

Visada maniau, kad agurkų marinavimas tai toks bobučių darbas. Jau aš tai jau tikrai nemarinuosiu! Bet pernai kažkaip susigundžiau. Todėl šiemet jau galiu dalintis savo pačios išbandytu ir patikrintu receptu – traškūs, saldžiarūgščiai marinuoti agurkai.

Marinuoti agurkus mane įkvėpė Rimas. Keliavome autobusu su vyro bendradarbiais į ekskursiją ir Rimas man po nosim pakišo agurkėlių stiklainėlį, ir sako „Paragauk!“. Kitoje rankoje turėjau rūkytos šoninės kąsniuką ir juodos duonos. Tie marinuoti agurkai buvo tokie geri, kad tame pačiame autobuse išsiklausiau recepto. Ir jei jau Rimas gali, tai galiu ir aš!

Receptas susideda iš dviejų dalių: pačio marinato ir siūlomų žolelių. Marinatą darykite pagal receptą, o žoleles galite koreguoti. Siūlau išbandyti įdėti gvazdikėlio grūdelį – jis suteikia tokio pikantiškumo, keisto salsvumo, kuris marinuotiems agurkams labai tinka. Tačiau jei kažkurios žolelių dalies neturėsite, arba naudosite savo variantus, tai irgi pavyks.
Dalį stiklainėlių marinuoju su čili pipiru. Jį dedu ne visą, tik dalį, atpjaunu riekelėmis ir įmetu keletą.
Česnakai ir krienai taip pat suteikia to gero poskonio.
O vat vyšnių ir juodųjų serbentų lapai kažkokio ryškaus skonio neturi, bet tiek raugimui, tiek marinavimui yra naudojami ir kartu su visais kitais ingredientais sudaro visumą.

Jei nežinote, kaip marinuoti agurkus žiemai, perskaitykite mano receptą. Surašiau taip, kad suprastų ir pradedantieji. Konservavimas iš tiesų yra lengvesnis, nei galvojame. O žiemą bus labai skanu atsidaryti savo pačių marinuotų agurkų stiklainėlį.

Dar keli patarimai:

🥒  Agurkai turi būti šviežūs. Kuo šviežesni, tuo geriau.
🥒  Prieš marinuojant agurkus užpilkite šaltu vandeniu, tai suteikia traškumo.
🥒  Marinuotų agurkų receptuose dažnai siūlomi du nuplikymai vandeniu. Esu dariusi ir su vienu, ir su dviem, skirtumo nepajaučiau. Tai kam prailginti procesą? Todėl mano recepte tik vienas užplikymas.
🥒  Nenaudokite joduotos druskos. Konservavimui tinkamiausia pati paprasčiausia akmens druska.
🥒 Marinavimui tinka ir obuolių actas, tačiau jis silpnesnis nei spirito actas, todėl jo reikėtų pilti daugiau. Visada atkreipkite dėmesį į acto stiprumą (procentinį dydį). 

Konservavimas žiemai - marinuoti agurkai stiklainiuose
Marinatas:
  • 1 litras vandens
  • 100 ml acto 9proc.
  • 5 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas druskos
Žalumynai ir prieskoniai:
  • česnako skiltelė,
  • 1 vnt. lauro lapelis,
  • 2-3 vnt pipiro žirneliai,
  • 2 vyšnių lapeliai,
  • 2 juodųjų serbentų lapeliai,
  • 0,5-1 krieno lapelis (tiesiog didelį krieno lapą pasmulkinkite)
  • čili pipiriuko riekelė (nebūtinai)
  • 1 vnt. gvazdikėlis grūdeliais (nebūtinai)
Kaip marinuoti:
  • Agurkus pamirkyti kelias valandas šaltame vandenyje.
  • Nupjauti agurkų galiukus iš abiejų pusių.
  • Agurkus galima pjaustyti riekelėmis, šiaudeliais arba nepjaustyti.
  • Agurkus nuplikyti. Sudėti agurkus į kibirą ar didelį puodą ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaikyti 15 minučių (kol užvirs marinatas ir susiruošite žalumynus).
  • Puode užvirinti marinato ingredientus.
  • Sudėti žalumynus ir prieskonius į indelius, sudėti plikytus agurkus. Užpilti verdančiu marinatu.
  • Užsukti dangtelius. Aš naudoju ranka užsukamus, ypač tuos, kurie lieka nuo majonezo, kečiupo ar pirktinių marinuotų agurkų.