NEKEPTAS TORTAS SVEIKIAU

Nerašau, kad tai sveikuoliškas tortas, šis desertas visgi yra kaloringas nekeptas tortas, ir cukraus truputį naudojau (nors kas norite, tikrai galite keisti mėgstamais produktais, kuriais saldinate vietoj cukraus). Tačiau visi kiti ingredientai labai sveiki ir naudingi mūsų organizmui. Kokosų pienas, varškė, datulės, saulėgrąžos, kakava, avižiniai dribsniai, uogos – produktai, kuriuos nesudėtingai rasite artimiausiame prekybos centre. Uogas rinkitės pagal sezoną. Šį kartą turėjau braškių, tai panaudojau jas. Pabandykite su vyšniomis, šilauogėmis, avietėms, o žiemą su persikais (kad ir konservuotais).
Dėl kokosų pieno. Jau susidūriau, kad parduotuvėse galima rasti labai skirtingų produktų, o ir sudėtis gerokai skiriasi, nors visi pavadinti kokosų pienu. Man patiko Santa Maria kreminis kokosų pienas, nes jis tirštesnis, turi intensyvesnį skonį, o ir sudėtis atrodo sveika.

Taip, čia tas tortas, dėl kurio fotosesijos kadro, išdegusioje pievoje ieškant žalio dobilėlio, teko ir ant kelių parkrist.
Torto idėją nusižiūrėjau kelių maisto tinklaraštininkių socialinėse paskyrose. Pas šias merginas mačiau receptus, tik pati kai nesilaikau tikslių ingredientų kiekių, gavosi lyg naujas desertas.
Pirmas sluoksnis yra sunkus, klampus, limpnus, bet tvirtas, panašus į plastiliną. Labai saldus ir labai sotus. Įdomiai derėjo su baltuoju sluoksniu, kuris toks gaivus, želatininis. Rudasis veliasi burnoje, o baltasis tik gurkt ir net kramtyt nereikia. Rūgštokas vaisių papuošimas papildė torto visumą.

Tortas su braškėmis
Torto gabalėlis ant žolės
Tortas su braškėmis
Moteris su tortu
Mama ir sūnus fotografuoja ant žemės


INGREDIENTAI:
  • Pirmas sluoksnis:
  • 350 g džiovintų datulių, kurias išmirkiau vandenyje (mirkytos svėrė 520 g)
  • 70 g saulėgrąžų
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 150 g riešutų sviesto (2 dideli šaukštai)
  • 40 g kakavos (2 dideli šaukštai), tik ne MixFix, o tikros kakavos be priedų
    Antrasis baltas sluoksnis:
  • 600 g varškės
  • 400 g kokosų pieno
  • 70 g cukraus (saldumą reguliuokite ragaudami eigos metu, galbūt Jums reikės kitokio kiekio)
  • 40 g želatinos (ir vandens jai brinkinti)
    Trečiasis sluoksnis-papuošimas:
  • 300 g braškių
KAIP GAMINTI
  • Į vandenį (apie 100 ml) suberti želatiną. Leisti pabrinkti apie 10 minučių.
  • Blenderyje susmulkinkite avižinius dribsnius, saulėgrąžas.
  • Į blenderį sudėkite mirkytas datules, riešutų sviestą, kakavą. Viską išmaišykite. Gausis lipni vientisa masė.
  • Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Gautą rudą masę sudėkite kaip torto pagrindą. Aš naudojau 25 cm skersmens atsegamą tortinę.
  • Pašildykite išbrinkusią želatiną.
  • Kitame dubenyje išmaišykite kreminę varškę ir kokosų pieną, sudėkite cukrų. Jei naudosite paprastą varškę, su blenderiu sutrinkite, kad neliktų gumuliukų.
  • Įmaišykite pravėsusią želatiną. Baltą sluoksnį supilkite į torto formą.
  • Laikykite šaldytuve, kol sustings (bent porą valandų).
  • Braškes supjaustykite ir išdėliokite pagal norimą ornamentą.
  • Galima užlieti specialia želatinos mase, ar paruošta žele, kad vaisiai neapdžiūtų.