OBUOLIŲ ROŽYTĖS

Obuolių rožytės – ir akiai, ir skrandžiui. Vos keli paprasti ingredientai, ir visai nesudėtingai Jūs galite sukurti nuostabų grožį. Rožytes galite sudėlioti į keksiukų stovą ir papuošti stalą. Arba gardžiai suvalgyti prie arbatos ar kavos puodelio.

Keli patarimai:
Amžina tiesa, kur obuoliai, ten cinamonas nepamaišys. Kad cinamonas pasidengtų tolygiau, aš jį sumaišau su cukrumi ir tada jau naudoju visą tą mišinį. Taip lengviau barstyti.

Internetiniuose receptuose obuolius šlaksto citrinos sultimis, mirko parūgštintame vadenyje, kad neruduotų (o gal ir dar dėl kokių priežasčių). Aš nei šlaksčiau, nei mirkiau, viskas buvo gerai.

Obuolių nelupkite. Žievelė labai gražiai atrodo, lyg žiedlapio kraštelis.

Rožytes sudėkite kepti į keksiukų formeles. Tik nenaudokite popierinių, manau, jos neišlaikys formos. Aš naudojau silikonines – bandžiau su pavienėmis ir su keksiukų formelių bloku, abiem atvejais gavosi gerai.

Šio deserto sekmė tiesiogiai priklauso nuo to, kaip plonai mokate supjaustyti obuolius. Čia reikia pasistengti ir juos pjaustyti labai labai plonai, apie 1 mm storio riekelėmis. Tačiau vistiek bus taip, kad kažkurios riekelės gausis storesnės. Tai rekomenduoju pradžioje (kur bus rožytės viduriukas) dėlioti ploniausias riekeles, o pabaigoje galite ir storesnes. Jei supjaustysite per storai, obuolių nepavyks susukti, jie lūš, trupės. Tad pasitelkite kantrybę, pagaląskite peilį ir pirmyn!

plonai supjaustytas obuolys
plonai supjaustyti obuolį.
tešlos pjaustymas matuojant ranka
šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos pjaustymas pasimatavus ranka
išdėlioti obuoliai ir pabarstyti cinamonu ir cukrumi
išdėlioti obuoliai ir pabarstyti cinamono ir cukraus mišiniu
tešla ir obuolių riekelės
užlenkti tešlos kraštą
obuolio rožytės formavimas
sukti tešlą formuojant rožytę
susukta obuolinė rožytė
suformuota obuolinė rožytė
kiaušinio plakinys kepiniams
kepinius aptepti kiaušinio plakiniu
cinamono ir cukraus mišinys šaukštelyje
jei liko cinamono ir cukraus mišinio, apibrastyti obuolių rožytes
obuolinė rožytė prieš kepimą
obuolių rožytė paruošta kepti
obuolinė rožytė su kava
mėgaukitės desertu – obuolių rožytė su kava

Ingredientai:
  • 1 obuolys
  • šaldyta sluoksniuota bemielė tešla
  • 5 šaukšteliai cukraus
  • 1-2 šaukšteliai cinamono
  • 1 kiaušinis (nebūtinai)
Kaip gaminti:
  • Obuolio šerdį išvalyti, supjaustyti labai plonai – iki 1 mm storumo riekelėmis.
  • Šaldytą tešlą supjaustyti trijų pirštų pločio ir dviejų sprindžių ilgio gabalėliais. Matuokite apytiksliai. Plotis reikalingas toks, kad perlenkta tešla pasiektų pusę ar daugiau obuolio, o ilgis nusako rožytės storumą, didumą.
  • Išdėlioti obuolio reikeles ant tešlos taip, kad antrosios pradžia būtų ties pirmosios viduriu ir sudarytų liniją.
  • Apibrastyti cinamomo ir cukraus mišiniu.
  • Užlenkti tešlą. Susukti.
  • Rožytes patupdyti į keksiukų formeles.
  • Aptepti kiaušinio plakiniu.
  • Jei liko cinamono ir cukraus, galite dar kartą pabarstyti.
  • Kepkite orkaitėje 180° temperatūroje apie 35-40 minučių.

Dar daugiau desertų receptų rasite čia:  www.seforeceptai.lt/receptai/desertu-receptai