Sluoksniuotas obuolių pyragas

Pasaulyje yra sukurta begalė obuolių pyragų receptų: minkšti, purūs, trupininiai, visokiausi! Ir visi jie skanūs. Šitas sluoksniuotas obuolių pyragas yra kantrybės išbandymas, nes:
– reikia labai plonai supjaustyti obuolius. Jei supjaustysite per storai, pyragas byrės, negalėsite supjaustyti.
– tešla apvoliotas obuolių skilteles po vieną sudėlioti į formą
– iškepus per naktį palaikyti šaldytuve.

Skonis bus kitoks nei įprastų pyragų, net galėčiau tai vadinti obuolių desertu, ne pyragu. Nes tešlos jame labai nedaug, visą tūrį sudaro obuoliai. Todėl ir skonis labai obuolinis!

Žinoma, kaip ir daugelyje obuolių pyragų, čia taip pat tinka amžinai tobulas derinys: obuoliai + cinamonas + riešutai. Būtent šie trys ingredientai čia svarbiausi.

Aš kepiau naudodama atsegamą torto formą, bet geriausia būtų silikoninė pyrago forma (tiks ir pailga, ne apvali), nes tešla gan skysta ir truputis skysčio prabėgo, kol dėliojau.

Pyrago gaminimas vienu sakiniu: labai plonai supjaustyti obuolius, pamirkyti plakinyje, po vieną gabalėlį sudėlioti į formą ir iškepti.

prapjautas obuolių pyragas ir sluoksniuoto obuolių pyrago gabalėlis ir kava
obuolių pyragas su migdolų riešutais
Ingredientai:
  • 680 g nuvalytų obuolių (apie 6 obuolius)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 6 šaukštai cukraus
  • 120 ml pieno
  • 15 g sviesto
  • 100 g miltų (naudojau pilno grūdo)
  • 30 g migdolų (apie 1 saują), arba migdolų drožlių
  • 1 šaukštelis cinamono.
Kaip gaminti:
  • Dubenyje suplakti kiaušinius, cukrų.
  • Sudėti tirpintą sviestą ir pieną. Išplakti.
  • Po truputį supilti miltus, cinamoną ir išmaišyti viską. Turite gauti skystoką tešlą lyg blynams kepti.
  • Obuolius supjaustyti labai plonomis riekelėmis (apie 1 mm storio)
  • Pusę obuolių sudėti į tešlą ir gerai pamaišyti, kad visi obuoliai iš visų pusių pasidengtų tešla. Tik atsargiai, nesutrupinkite.
  • Tada po vieną obuolio skiltelę dėliokite į formą.
  • Sudėkite likusius pusę obuolių į tešlos dubenį, irgi apvoliokite. Ir sudėliokite į formą po vieną skiltelę.
    Dėlioti po vieną reikia todėl, kad tikrai kiekviena skiltelė pasidengtų tešla, ir gautųsi gražūs, ploni sluoksniai.
  • Jei liko tešlos (turėjo likti keli šaukštai), supilkite ją ant viršaus.
  • Pabarstykite skaldytais migdolais (aš tiesiog peiliu pasmulkinau).
  • Uždenkite folija ir kepkite 10-15 minučių 175 laipsnių karščio orkaitėje.
  • Nuimkite foliją ir kepkite dar 40 minučių.
  • Iškepus atvėsinkite pyragą, po to įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
  • Pjaustykite aštriu peiliu.