Šokoladinis moliūgų pyragas su varškiniu pertepimu

Na ir suraičiau pavadinimą! Bet taip ir yra, šiame deserte skonių daug, tačiau viskas derinasi: moliūgai, šokoladas, kakava, riešutai, varškė, avietės. Šokoladinis moliūgų pyragas gavosi toks drėgnas, sunkus, ne purus. Moliūgai suteikia nuostabią tekstūrą. Drąsiai galite vaišinti nemėgstančius daržovių – moliūgai visiškai nesijaučia, ir visus galėsite apgauti. Cha, galite net surengti viktoriną, atspėk pagrindinį ingredientą! 🙂 Įdėkite riešutų, jie irgi labai derinasi, praturtina pyrago skonį, įgavę moliūgo drėgmės bus minkšti, nesprangūs. Naudojau graikiškus, bet galite dėti ir kitokius. Šokolado ir kakavos girti nebereikia, ir taip aišku, kad skanu.
Iš tiesų šio pyrago idėja kilo, kai pamačiau moliūgų kekso su šokolado glajumi receptą. Bet man norėjosi kažkaip prašviesinti tą kakavinę tamsumą, todėl sugalvojau pertepti varškiniu kremu. O tarp šokoladinio ir varškinio sluoksnio dar įliejau šviežiai virtos aviečių uogienės.

Pyragas sotus, užteks mažo gabalėlio. Tačiau nepersaldus.
Jį iškeps net ir nepatyrusi šeimininkė, nes nėra čia kam nepavykti.
Skaniausias kitą dieną, todėl ruoškite iš anksto.
Naudojau 26 cm skersmens atsegamą torto formą.

šokoladinis moliūgų pyragas - gabalėlis deserto su kava. Receptas, kaip iškepti pyragą.
ingredientai:
  • 300 g moliūgų (sverkite nuvalytus, be žievės, be sėklų)
  • 4 kiaušiniai
  • 200 g miltų
  • 200 g cukraus (130 g pyragui ir 70 g kremui)
  • 100 g riešutų
  • 50 g aliejaus arba 3 dideli šaukštai GHI sviesto
  • 2 šaukštai kakavos
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 nubrauktas šaukštelis cinamono (nebūtinai)
  • vanilės esencijos (nebūtinai)
  • 300 g varškės
  • 200 g grietinėlės (36 proc. riebumo)
  • aviečių uogienės (arba kitokių uogų džemo)
  • 100 g šokolado
  • 50 ml pieno
KAIP GAMINTI
  • Moliūgus sutarkuoti per smulkią burokinę tarką. Čia sunkiausias dalykas, nes moliūgai dažniausiai būna kietos daržovės ir tarkuoti juos patogiausia kombainu.
  • Riešutus pasmulkinti peiliu (tik ne per smulkiai, nesutrinkite į miltus) lengvai paskrudinti keptuvėje.
  • Kiaušinius išplakti su cukrumi (130 g). Įpilti aliejų arba GHI sviestą ir išmaišyti.
  • Į plakinį įmaišyti kepimo miltelius, miltus, kakavą, cinamoną. Gausite tirštą tešlą.
  • Jei iš moliūgo atsirado skysčio, nusunkite. Tada sumaišykite su tarkuotu moliūgu, riešutais.
  • Kepkite apie 45 minutes 180 laipsnių karščio orkaitėje. Pagaliuko testas parodys, ar pyragas iškepė (smeikite dantų krapštuką, jei jie neapsivelia žalia tešla, vadinasi iškepė).
  • Atvėsusį pyragą perpjaukite per pusę, kad gautumėte du blynus.
  • Išplakite grietinėlę su cukrumi (70g) iki kremo konsistencijos. Įpilkite vanilės esenciją.
  • Įmaišykite varškę. Gerai, jei naudosite kreminę varškę, arba įprastą varškę blenderiu patrinsite. Bet tai nebūtina. Tiesiog skirsis konsistencija.
  • Pyrago blyną patepkite aviečių uogiene, sudėkite varškės-grietinėlės kremą, uždėkite kitą pyrago blyną.
  • Vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą. Praskieskite jį pienu ar sviestu. Užpilkite ant sutepto pyrago.
  • Padėkite į šaldytuvą. Skaniausias kitą dieną.