ŠOKOLADINIS PYRAGAS SU VYŠNIOMIS IR VARŠKE

Špokai puola vyšnias, tad skubu jas skinti ir tarp uogienių virimo, uogų šaldymo, gaminu desertą. Šokoladinis pyragas su vyšniomis ir varške – tobulas vasaros pyragas. Žiemą galbūt irgi pavyktų su šaldytomis vyšniomis ar vyšnių uogiene, bet jau ne tas, skaniausia – su šviežiomis, kątik išaižytomis vyšniomis. Jos turi tos gaivios šviežių uogų rūgštelės, kuri puikiai dera su saldžiu kakaviniu pagrindu. Varškė suteikia sotumo ir viską tarsi sujungia, o taip pat apsaugo vyšnias nuo sudegimo (bandžiau iškepti pyragą su vyšniomis ant viršaus, bet jos gerokai apskrudo ir buvo visai nesimpatiškos).

Išsikepti tokį pyragą visai nesunku. Ingredientai įprasti, užtruksite gal 20 minučių tešlos maišymui (dar prireiks trupučio laiko uogų aižymui). Pyragą pavadinau šokoladiniu, nors šokolado ten nereikia dėti, užteks kokybiškos kakavos. Ir žinoma, viršutinis varkšės sluoksnis – galite naudoti riebesnę arba liesą varškę, kaip jums labiau patinka.

Pyragas skaniausias atvėsęs, ar net kitą dieną. Karšto nepjaustykite, varškė bus nesustingusi, pyragas netvirtas, byrės.
Kepiau 25 cm atsegamoje torto formoje.

Galiu drąsiai garantuoti, kad šis šolokadinis pyragas su vyšniomis ir varške pateks į Jūsų pyragų TOP10!

šokoladinis pyragas su vyšniomis
šokoladinis pyragas su vyšniomis
Ingredientai:
  • 140 g cukraus (70 g šokoladiniam sluoksniui ir 70 g varškės sluoksniui)
  • 130 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 2 šaukštai kakavos
  • 300 g gliaudytų šviežių vyšnių
  • 50 g grietinės
  • 400 g varškės
  • 3 kiaušiniai
  • 30 g krakmolo (geriau kukurūzų, bet galima ir įprastinį bulvių)
  • vanilės kvapo (nebūtinai)
Kaip gaminti:
  • Pirmiausia šokoladinis apatinis sluoksnis. 70 g cukraus, 130 g šalto sviesto supjaustyto gabalėliais, 200 g miltų, 3 kiaušinių trynius, 2 šaukštus kakavos sumaišyti blenderiu. Gausite trupininę masę.
    Jei vistik tešla sušoko ne į trupinukus, o į vieną gabalą, galima atšaldyti šaldytuve apie valandą ir tada sutarkuoti.
  • Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite šokoladinį sluoksnį.
  • Ranka nuspauskite išsiskyrusias sultis. Supilkite gliaudytas šviežias vyšnias.
  • Dubenyje išplakite 3 kiaušinių baltymus su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki standžių putų.
  • Sudėkite varškę, cukrų, grietinę, krakmolą, vanilės esenciją ir išmaišykite. Gautą masę užpilkite ant vyšnių.
  • Kepkite orkaitėje 180° temperatūroje apie 50 minučių.
  • Pjaustykite atvėsusį.