Bazilikų pesto receptas

Ir vieną dieną nusprendžiau, kad bazilikai, kurie auga ant palangės, jau tikrai peraugo, sunaudojo visas vazonėlio trąšas ir jiems jau laikas pavirsti kažkuo kitu. Taip jau sutapo, kad mano mama tą patį pagalvojo apie baziliko krūmą šiltnamyje. Ir kaip jie skyrėsi – tas iš šiltnamio toks armoatingas, lapeliai dideli, sodrios spalvos, o mano nuo palangės toks tikrai pavėpęs. Nepaisant visko, dar iš pernai turėjau bazilikų pesto receptą, kuris man labai patiko, ir planavau jį pakartoti ir šiemet.

Pesto – bendrąja prasme yra padažas, kilęs iš Genujos, Italijos sostinės Ligurijos. Tradiciškai jį sudaro susmulkinti česnakai, pinijų riešutai, rupi druska, baziliko lapai, kietasis sūris, toks kaip Parmigiano-Reggiano ar Pecorino Sardo, sumaišyti su alyvuogių aliejumi.

Pinijų riešutų aš nevalgau, ir jų įsigyti vien dėl šio recepto man pasirodė per daug neracionalu, todėl jas pakeičiau saulėgrąžomis. O kadangi tą padažą ruošiau žiemai ledukų pavidalu, tai sūrio dėsiu šviežio tiesiai į patiekalą. Todėl mano bazilikų pesto gal ir ne pats tikriausias ir ne pagal tradicinį receptą, bet kadangi esmė bazilikuose, o juos aš panaudojau, tai leisiu sau vadinti tai bazilikų pesto.

bazilikų lapeliai kombaine
sutrinti bazilikų lapeliai
bazilikų pesto sudėtas į ledukų formeles ir paruoštas užšaldyti žiemai
Ingredientai:
  • Bazilikų lapeliai (5 didelės saujos)
  • Česnakų skiltelės (4vnt)
  • Lukštentos saulėgrąžos (150 g)
  • Aliejus (100g)
  • Druska (1 arbatinis šaukštelis)
Kaip gaminti:
  • Nuskabyti bazilikų lapelius. Naudojami tik jie, kotai ir žiedai nenaudojami.
  • Saulėgrąžas lengvai paskrudinti.
  • Bazilikus, česnaką, saulėgrąžas, aliejų sudėti į blenderį ir sutrinti į vieną masę.
  • Gautą pesto pagardinti druska.
  • Bazilikų pesto sudėti į ledukų formelę, užšaldyti. Vėliau kubelius perkelti į šaldymo maišelius ar dėžutę.

Recepte nurodžiau rekomendacinius ingredientų kiekius, bet Jūs galite koreguoti pagal savo skonį ir spintelės turinį.

Kur naudoti bazilikų pesto?

Bazilikų pesto panaudojimas yra labai platus (tinka visur, kur norėtumėte bazilikų skonio), bet kadangi jį išsaugau sušaldytą (ledo forma), tai naudoju karštuose patiekaluose. Skaniausia su makaronais. Išvirti makaronus, pabaigoje uždėti kubelį šaldyto pesto ir jam ištirpus išmaišyti.
Taip pat galima gardinti sriubas, košes, troškinius.