Rauginti agurkai

Nežinau, kodėl aš to nedariau anksčiau? Rauginti agurkai žiemą taip skaniai suvalgomi baltoje mišrinėje, arba tinka prie kotletukų ir bulvių košės. Visada atrodė, kad raugti agurkus, tai čia oj oj oj, koks didelis darbas. Kaip sudėtinga ir kartais nesigauna. O kad nesigavo, sužinai tik žiemą, kai paragauji. Bet vieną dieną paprašiau mamos pasidalinti agurkų raugimo paslaptimis. Pasirodo, viskas labai paprasta! Dalinuosi baziniu receptu su jumis – rauginti agurkai.

Apie žolynus. Agurkų rauginimui naudojamos įvairios žolės, bet svarbiausi yra krapai, geriausia naudoti kotelius ir žiedynus. Taip pat mano mama raugdama agurką įsuka į krieno lapą. Sako, tada traškūs gaunasi, su tokiu maloniai aitriu poskoniu. Panašiai kaip ir su ąžuolo lapais, jie priduoda traškumo.

receptas, kaip užraugti agurkus žiemai, trilitriniai - rauginti agurkai
Stiklainis, kuriame talpiai sudėti rauginti agurkai.
Ingredientai:
  • Agurkai
  • Vanduo
  • Druska
  • Žolynai: vyšnių lapai, juodųjų serbentų lapai, krienų lapai, krapai, ąžuolo lapai
  • Česnako skiltelės
  • Čili
Kaip raugti:
  • Žolynus nuplikyti. Tiesiog nupilti verdančiu vandeniu.
  • Agurkus nuplauti, nupjauti galiukus.
  • Agurkus talpiai sudėti į stiklainius. Čia truputį žaidžiam puzle, nes agurkus stenkitės sudėti tikrai talpiai. Galite agurkus prieš tai susukti į krienų lapus. Sako, taip bus traškūs ir turės maloniai aitroką poskonį.
  • Sutalpinam žolynus. Į vieną trilitrinį reikėtų nepagailėti krapų (apie 6 stiebus su žiedynais), po 3-5 vyšnių, juodųjų serbentų, ąžuolo lapelius. Žolynų niekas taip jau neskaičiuoja, dedam iš akies.
  • Galima įdėti skiltelę česnako, dalį čili ankšties.
  • Vienam litre šalto vandens ištirpinti 2 kupinus šaukštus druskos.
  • Supilti sūrų vandenį ant agurkų.
  • Guminius dangtelius užpilti verdančiu vandeniu (galima netgi pavirti kelias minutes), kad suminkštėtų. Tada jais uždaryti stiklainius.
  • SVARBU. Vos užraugtus agurkus iš karto išneškite į šaltą rūsį.