Šašlykai

Oj kiek mitų, posakių ir patarimų galite pasiskaityti apie šašlykus, jų marinatą ir kepimą. Atrodo, toks paprastas patiekalas – šašlykai – imam mėsą, pjaustom gabalais ir kepam. Bet neeee.. Kurie patarimai teisingi, kurie tik prietarai – sunku pasakyti. Vieniems veikia vieni metodai, kitiems kiti.

Dažnai išgirstu, jog šašlykų raugimas ir kepimas – vyrų darbas. Aš esu moteris ir taip pat galiu išsikept. Bet gal ir gerai, kad tai neoficialus vyrų darbas – dūmai, malkos ir kirvis ne pats maloniausias užsiėmimas. Todėl dažniausiai aš ruošiu, marinuoju, o jau patį kepimą atlieka mano vyras.

Daugkur rašo, kad druska ištraukia drėgmę iš mėsos. Kiek bandžiau, nepajaučiau labai didelio skirtumo, kai mėsa užmarinuojama su druska ir be jos. Bet jei norite pasigaminti idealiai, tai druskos į marinatą nedėkite.

šašlykai su raudonos virtuvės grill prieskoniais
Ką aš supratau apie šašlykus.

1. Viskas priklauso nuo mėsos. Jei pavyks nusipirkti tikrai šviežios, skanios mėsos, tai net ir be marinato šašlykai bus skanūs. Užteks druskos ir pipirų. Bet rask dabar ūkininką, kuris dar ir sąžiningai šertų kiaules. Džiaugiesi pačiupęs prekybos centre per akciją paskutinį gabalėlį (vasaros savaitgaliais kartais tenka ir kelis prekybcentrius aplankyt sprandinės beieškant). Aš kepu šašlykus tik iš sprandinės.

2. Mėsos gabaliukai turi būti nei per maži, nei per dideli. Jei gabalėliai per maži, gausis sausoki. Jei per dideli – sunku bus iškepti vidurį. Darau maždaug 2×3 pirštų storumo gabalėlius. Pageidautina mėsą supjaustyti kuo vienodžiau.

3. Marinatas. Aš turiu tris variantus ir juos renkuosi pagal nuotaiką ir situaciją.

Marinatas su aliejumi – neskubantiems. Į pusę stiklinės aliejaus dedu šaukštelį ar du GRILL prieskonių, druskos ir išmaišau. Supjaustau mėsą ir gerai įtrinu aliejiniu marinatu. Geriausia tai daryti iš vakaro.
Marinatas su burbuliukais. Naudoju mineralinį arba alų. Angliarūgštė suminkština mėsą, alus suteikia papildomo poskonio. Tinka užmarinuoti ryte, jei kepsit po pietų. Gaminimas paprastas: GRILL prieskoniai, druska, burbuliukai (pilu, kad apsemtų mėsą), mėsa.
Marinatas su kiviais. Skubantiems. Kiviuose esanti rūgštis greitai suminkština mėsą, todėl negalima marinuoti per ilgai (esu skaičiusi interneto platybėse, kad ilgiau palaikius mėsa pavirsta tiesiog į košę). Aš dedu apie 2-3 vnt kivių kilogramui mėsos, GRILL prieskonių, druskos, sublenderiuoju ir gauta mase įtrinu mėsos gabalėlius. Po valandėlės kepu.

4. Gerai įkaitusios žarijos. Uždėjus iešmus virš žarijų, turi būti didelė kaitra, kad mėsa apskrustų ir visos sultys liktų viduje. Vėliau gali būti truputį vėsiau ir ramiai kepti vidus.