VIŠTIENA SU MOLIŪGAIS GRIETINĖLĖS PADAŽE
Ruduo artėja ir prasideda moliūgų sezonas! Juos galima naudoti daugelyje patiekalų, bet šiandien kviečiu jus išbandyti receptą – vištiena su moliūgais grietinėlės padaže. Aš labai mėgstu grietinėlės padažus. Taip labai, kad turbūt suvalgyčiau viską, jei tai būtų grietinėlės padaže. Gaila, kad tenka save riboti, nes visgi tai kaloringa ir į dietišką meniu nelabai galėtų būti įtraukta, bet iš kitos pusės: vištiena, daržovės – maistas tikrai tinkamas.
Nors mėgstu primiksuoti ir gaminti visokius šakar-makar, bet čia save pristabdžiau ir įdėjau tik du akcentus – vištieną ir moliūgą. Jie kartu derinasi tobulai. Moliūgus galite pjaustyti panašiu stambumu kaip ir vištieną – kąsneliais.
Ir dar čia naudoju „slaptą“ ingredientą – muskato riešutą. Jei jo neturite, jis tikrai nebūtinas, bet jei galite – įdėkite, suteikia tokio lengvo, malonaus ir čia labai tinkančio poskonio.
Papildomam skoniui suteikti naudojau rūkytą šoninę. Jei rūkytų gaminių nevalgote, ji nebūtina.
Šiam patiekalui geriau rinkitės sviestinį moliūgą – jis tvirtesnis ir kepant išlaiko savo tekstūrą, nesutyžta. Bet galite išbandyti ir su kitomis rūšimis.
Skaniausia su virtais ryžiais. Kaip aš verdu ryžius, kad būtų birūs. Svarbu tinkamai pasirinkti jų rūšį, man patinka basmati, jasmine, ilgagrūdžiai plikyti. Į puodą pilu puodelį ryžių ir du puodelius vandens (vandens dvigubai daugiau nei ryžių), žiupsnelis druskos, užverdu ir paverdu 5 minutes. Tada išjungiu kaitrą ir palieku uždengtus. Tai kol pagaminu vištieną, jie išbringsta, sugeria vandenį. Tada su šakute papurenu ir būna nesulipę ryžiai. Viskas paprasta!

INGREDIENTAI:
- 500 g vištienos file
- 300 g moliūgo
- 50 g rūkytos šonininės
- 100 ml grietinėlės (13 proc. riebumo)
- 50 ml vandens
- 1 arbatinis šaukštelis miltų
- žiupsnelis muskato riešuto
- Raudonos virtuvės paukštienos prieskonių
- druskos
Kaip gaminti:
- Keptuvėje apkepti smulkiai pjaustytą rūkytą šoninę
- Dėti kepti kubeliais pjaustytus moliūgus
- Dėti kepti vištienos kąsnelius
- Pabarstyti prieskoniais
- Puodelyje sumaišyti grietinėlę, šaltą vandenį ir miltus. Įdėti žiupsnelį malto muskato (nepadauginkite!)
- Supilti mišinį į keptuvę ant moliūgų ir vištienos ir truputį pakaitinti, kol grietinėlės padažas pradės stingti.