Sekmadienio pietums – avienos šonkauliai. Tobulai tiktų kepti grill, bet puikiai pavyko ir orkaitėje. Avienos šonkaulius priderinau su burokėlių mišraine ir medaus-garstyčių padažu. Nieko daugiau ir nereikėjo.

Aviena Lietuvoje vis mažiau populiari, gal todėl nėra lengva jos įsigyti – pavyzdžiui populiariuose prekybos centruose pagrinde prekiaujama vištiena ir kiauliena, na dar ir jautiena. Šiauliuose kokybiškos avienos rasite SMF – skanaus maisto fabrike. Šioje parduotuvėlėje galima įsigyti ir daugiau įvairių ūkininkų, mažųjų gamintojų produktų. Dėkoju SMF už galimybę paragauti naujų skonių!

Ir nežinau, kodėl lietuviai vis mažina avienos vartojimą. Pamenu, net mano močiutė augino avių bandą, ir su nostalgija prisimena avienos šašlykus. Savo maistine verte aviena artima jautienai. Jau nuo pusės metų ėriukų mėsa po truputį įgyja avienos prieskonį, pasižymintį stipriu specifiniu skoniu ir kvapu, kuris labiausiai jaučiasi riebiojoje dalyje. Todėl rekomenduoju avieną marinuoti, taip pat pagardinti intensyvesnio skonio prieskoniais. Avienos nereikėtų perkepti, nes tuomet mėsa sukietėja. Geriausia avienos patiekalus valgyti karštus, nes avienos lajus greitai stingsta ir tuomet jausite tą riebalą.

avienos šonkauliai su burokėlių salotomis
Ingredientai

Mėsa ir marinatui:

Padažui:

  • 1 šaukštas medaus
  • 1-2 šaukštai garstyčių su grūdeliais (stiklainėlyje)
  • pusės citrinos sultys
  • vos vos druskos

Mišrainei:

  • virti burokėliai
  • pupelės skardinėje
  • kelios šakelės petražolių
  • šaukštas majonezo
  • druska, pipirai
Kaip gaminti:
  • Iš balzamiko acto, grill prieskonių, medaus, česnako, druskos, aliejaus su rozmarinu sumaišykite marinatą. Juo gerai įtrinkite gabalėliais pjaustytus avienos šonkaulius. Palikite marinuotis per naktį.
    Nors sakoma, kad druska ištraukia mėsos sultis, bet aš marinuoju su ja. Jei norite, druską galite užberti prieš kepant.
  • Avienos šonkaulius sudėkite į kepimo indą (aš naudojau keramikinę kepimo formą) ir kepkite apie valandą 180 laipsnių karščio orkaitėje. Iš pradžių uždenkite folija, o likus 10 minučių iki pabaigos, atidenkite, kad apskrustų.
  • Mišrainė. Virtus burokėlius supjaustykite kubeliais, įpilkite nusunktą skardinę pupelių (skaniausia su sviestinėmis), įpjaustykite petražoles, sumaišykite su šaukštu majonezo. Pagardinkite druska, pipirais.
  • Padažui sumaišykite medų su garstyčiomis, citrinos sultimis, druska.
  • Lėkštėje ant avienos užpilkite padažo, patiekite kartu su burokėlių mišraine. Skanaus!
iškepti avienos šonkauliai