Jautienos nugarinė – ne kasdienis patiekalas mano virtuvėje, todėl šio sekmadienio pietūs buvo šventiniai! Smagu švęsti šiandieną!
Brandinta jautiena pati iš savęs yra skani ir papildomai jos marinuoti nebereikia. Net gardinimui užtenka tik druskos ir pipirų. Garnyrui pasirinkau mėlynojo kopūsto salotas. Tačiau trūko dar kažko, kažko tokio. Todėl sugalvojau pagaminti šermukšnių padažą. Įspėsiu, jis nebus įprasto skonio, labiau patiks mėgstantiems eksperimentuoti. Labiausiai patiko tai, kad padažas įvairiaskonis – pradžioje jausite švelnų kartumą, o pabaigoje aštrų poskonį, prie mėsos derėjo tobulai! Beje, jei į padažą įdėti daugiau sūrio, gautųsi labiau kaip užtepėlė ir tikrai tiktų su krekeriais, ar grissini lazdelėmis.

Feelthebeef.lt – mėsos meistrai, kuriems svarbiausia – gyvulių gerovė. Galvijai laisvai ganosi Baltijos šalių lankose, džiaugiasi grynu oru, maitinasi motinos pienu bei vešlia žole. Iki 24 mėnesių su pagarba gamtai augintų galvijų mėsa kruopščiai išpjaustoma, brandinama 30 dienų ir tik tada pasiekia pirkėjų rankas. Minkšta ir, svarbiausia, turtinga skoniu.
Feelthebeef produkciją gali drąsiai įsigyti net ir virtuvės pirmokai, ant pakuotės labai aiškiai aprašyta gaminimo instrukcija, pagal kurią skaniai pagaminti pavyks visiems.

Šį kartą bandau jautienos nugarinę su išpjova su kaulu T-bone.

jautienos kepsnys feel the beef
jautienos kepsnys su šermukšnių padažu

.

Ingredientai:
  • Feelthebeef jautienos nugarinė
  • Druska ir pipirai
  • Aliejaus kepimui
  • Salotoms:
  • Mėlynasis kopūstas
  • Morka
  • Raudonoji paprika
  • Špinatai
  • Majonezas

  • Padažui
  • 3 šaukštai paruoštų šermukšnių
  • skiltelė česnako
  • 1 čili ankštis
  • 1 kriaušė
  • 1 šaukštelis cukraus
  • Žiupsnelis muskato riešuto
  • 50 g kietojo sūrio
  • žiupsnelis druskos (tik nepadauginkite, sūris irgi turi sūrumo)
  • aliejaus kepimui
jautienos kepsnys su kopūstų salotomis
Kaip gaminti:

Jautienos nugarinės kepimas toks paprastas, kad paprasčiau nebūna. Feelthebeef skelbia penkias taisykles:

  1. Prieš kepant, mėsą palaikykite kambario temperatūroje bent 20 minučių – sušilęs kepsnys iškeps tolygiai.
  2. Brandintos mėsos nemarinuokite ir prieš kepimą negardinkite – ji savaime turtinga skoniu.
  3. Kepsnį kepkite pagal instrukciją, tačiau atsiminkite, kad kiekvienam mėsos gabalui universalu – gerai įkaitinta keptuvė ir vartymas minutės tikslumu.
  4. Kai kepsnys iškepa, leiskite jam pailsėti ir pjaukite tik po kelių minučių. Šitaip sultys pasiskirstys po mėsą ir prapjovus neišbėgs.
  5. Tik prieš patiekiant kepsnį barstykite druska ir kelių rūšių šviežiai maltais pipirais. Daugiau nieko nereikia: tai geriausi pagardai, norint atskleisti turtingą brandintos jautienos skonį.

Taip aš ir dariau. Mėgstu pilnai iškeptą, todėl kepiau po minutę ant didelės kaitros, o vėliau 6 minutes silpnesnės kaitros keptuvėje.

Salotoms plonai supjausčiau mėlynąjį kopūstą, jį truputį padruskinau (druskos nepadauginkite, jos bus ir manojeze) ir stipriai pagniaužiau rankomis, paminkiau. Tai padeda suminkštinti kietą kopūstą. Sutarkavau morką, šiaudeliais supjausčiau papriką ir įdėjau špinatų lapų ir šaukštą majonezo. Viską išmaišiau.

Padažui reikalingus šermukšnius reikia ruošti gerokai iš anksčiau. Šermukšniai – labai vertinga uoga, tačiau karti ir rūgšti. Šermukšnių uogas nuskabyti, nuplauti ir užšaldyti šaldiklyje. Tada išimti iš šaldiklio, užpilti vandeniu, pavirti. Nupilti vandenį, vėl užpilti šviežiu vandeniu, užvirti, vėl nupilti. Taip kartoti tris kartus. Toks uogų nuvirinimas ištraukia didįjį kartumą. Taigi padažui reikės trijų šaukštų taip paruoštų uogų.

Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus, kelias minutes apkepti pjaustytą česnako skiltelę, riekelėmis pjaustytą čili ankštį, ir kubeliais pjaustytą kriaušę (galima bandyti ją keisti obuoliu, bet gali tekti įdėti kiek daugiau cukraus). Supilti šermukšnius ir juos taip pat apkepti kartu. Tuomet į blenderį dėti dar karštą masę iš keptuvės, žiupsnį muskato riešuto, druskos (nepadauginkite, nes sūris irgi turi sūrumo), šaukštelį cukraus, ir sutarkuotą kietąjį sūrį – viską sublenderiuoti iki vientisos masės. Blenderiuokite ilgiau, kad susitrintų šermukšnių odelės ir sėklytės iki vientisos konsistencijos.
Ragaukite!