Kiaulienos kukuliai
Šis receptas – kiaulienos kukuliai – tai lyg kotletukai tik truputį kitaip, nes apvynioti šoninės riekelėmis. Kartais atsibosta įprasti kotletai, tuomet siūlau išbandyti tokį variantą. Labai tiks liesesnei mėsai, pavyzdžiui maltai vištienai, ar mažo riebumo kiaulienos, jautienos maltiniams, nes apvyniota šoninė suteikia dūmo skonio ir kvapo, truputį sūrumo ir riebaliuko.
Ar žinojote, kad malta mėsa ir faršas – tai ne tas pats? Parduotuvėje etiketėse galite perskaityti skirtingus pavadinimus. Malta mėsa vadinama tiesiog sumalta mėsa. O faršas – tai malta mėsa su priedais, gali būti įdėta druskos, konservantų, kviečių, prieskonių. Aš visada renkuosi tiesiog maltą mėsą, o jau priedus dedu tokius, kokius pati noriu.
Kad maltos mėsos kukuliai būtų sultingesni, šeimininkės turi daug idėjų: piene mirkytas batonas, manų kruopos, tarkuota šviežia bulvė ir daug kitų.. Aš naudoju avižų sėlenas. Manau, tai sveikiausias pasirinkimas, kuris turi daug skaidulų (o jų dažniausiai mes suvartojame per mažai), o taip pat sulipdo maltą mėsą, suteikia sultingumo. Beriu iš akies, dažniausiai keletą šaukštų. Didesnėse parduotuvėse bakalėjos skyriuje tikrai rasite avižų sėlenų pakuočių. Nors populiaresnės kviečių sėlenos, bet, stengiuosi mažinti kviečių vartojimą (jų ir taip prisivalgau su tortais, pyragais, batonais…)
Šiam receptui naudoju fasuotą šoninę, pjaustytą itin plonomis juostelėmis. Pati namie tikrai taip plonai negalėčiau supjaustyti.
Sudėjus kukulius į kepimo indą, nereikia pilti nei vandens, nei sultinio. Pakankamai skysčių išsiskirs iš mėsos.
Kepant pabaigoje galite įjungti vėjelį (grill), tuomet šoninė apskrus, bus traški.


Ingredientai:
- 700 g maltos liesesnės kiaulienos
- 1 kiaušinis
- 4 šaukštai avižų sėlenų
- Raudonos virtuvės prieskoniai kiaulienai
- druska
- šoninės juostelės
- Felix česnakinis padažas
- cukinijos
- agurkai
Kaip gaminti:
- Maltą mėsą gerai išminkyti su kiaušiniu, sėlenomis, prieskoniais, druska.
- Suformuoti kukulius.
- Juos apvynioti šoninės juostelėmis
- Kepti orkaitėje apie 45 minutes 180 laipsnių karštyje.
- Labai skanu kartu su Felix česnakiniu padažu.
- Garnyrui: keptos cukinijos, agurkai, ar kitas Jūsų mėgstamas garnyras.
Šis įrašas sukurtas kartu su Felix.