Kopūstų lazanija – toks patiekalas, norintiems kažko kitaip. Lyg primena balandėlius, lyg šviežių kopūstų troškinį, bet įdomesnė forma, ir gaminti, manau, nesudėtinga. Labai švelnus skonis, nes susipina rikota, su bazilikais, su kopūstais. Gaivesnė, kremiškesnė lazanijos versija, kurioje vietoj makaronų naudojamas kopūstas. Švelnus rikotos kremas puikiai derinasi su neriebia jautiena, o bazilikų aromatas praturtina šio patiekalo skonį.

Patarčiau gaminti apvaliame kepimo inde, taip bus lengviau formuoti, nes juk ir kopūsto lapai yra apvalūs. Žinoma, stačiakampyje irgi gausis, nes lapus galima lankstyti.
Jei naudosite žieminį kopūstą ir jo lapai bus kietoki, sunkiai formuosis, tai perliekite verdančiu vandeniu, kad juos suminkštinti. Galite išpjauti kopūsto lapo storąjją dalį ties šerdimi. Jei naudosite jauną kopūstą, plikymo neturėtų prireikti.
Kopūstų lazaniją kepkite atidengtą, kad kuo daugiau skysčio, kuris išsiskirs iš kopūstų, nugaruotų. Iškepus taip pat luktelėkite, kad sustingtų, taip bus lengviau pjaustyti.
Manau kopūstų lazanija puikiai tiktų ieškantiems lengvesnio, mažiau kaloringo, sveikesnio maisto, kuriame daugiau daržovių.

Ingredientai:
- 1 kopūsto galvos (didelės)
- 700 g maltos jautienos
- 800 g konservuotų smulkintų konservuotų pomidorų (arba galite naudoti naminį pomidorų padažą)
- 750 g rikotos sūrio
- 300 g mocarelos sūrio (arba paprasto sūrio)
- 150 g tarkuoto kietojo sūrio (Džiugo, Parmezano ar kito mėgiamo)
- 2 kiaušinių
- 1 svogūno
- 2 česnako skiltelių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto balzamiko acto
- saujos šviežių baziliko lapelių arba šaukštelis džiovintų bazilikų.
- Druska, pipirai
Kaip gaminti:
Pirmiausia pasigaminame mėsos, sūrio sluoksnius, o tada formuojame lazaniją sluoksnius atskiriant kopūstų lapais.
- Nulieti karštu vandeniu kopūsto lapus, kad suminkštėtų, ir vėliau būtų galima lengviau jais iškloti lazanijos sluoksnius. Išpjaukite kopūsto lapo šerdies storąją dalį, taip kopūstiniai sluoksniai bus vienodesni. Jei kopūsto lapai pakankamai minkšti, galite lapų ir neplikyti.
- Didelėje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepinti ant vidutinės kaitros iki svogūnas suminkštės. Sudėti smulkiai kapotą česnaką ir dar apie minutę pakepinti.
- Į keptuvę sudėti maltą jautieną ir apkepinti maišant mentele, kad neliktų sukibusių gabaliukų, o išsiskyręs mėsos skystis nugaruotų.
- Supilti konservuotus trintus pomidorus ir balzaminį actą. Patroškinti ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kad padažas sutirštėtų. Pagal skonį pagardinti druska ir pipirais, įdėti smulkintų baziliko lapelių (arba džiovinto baziliko).
- Kitame inde sumaišyti rikotą, kiaušinius ir tarkuotą kietąjį sūrį.
- Kepimo indą (naudokite stiklinį arba keramikinį, apvalų 24 cm skersmens arba pailgą 24x16cm) patepti aliejumi, ant jo dugno plonu sluoksniu paskleisti truputį mėsos padažo.
- Sluoksniuojam! Kopūstų lapai -> mėsos padažas -> rikotos kremas -> išdėliojam smulkintą mocarelą -> kopūstai… Paskutinis sluoksnis turėų būti rikotos sūris ir išdėlioti mocarelą.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių.
- Iškepusiai lazanijai pirmiausia leiskite šiek tiek pravėsti (apie 10 minučių) – taip bus lengviau dalinti porcijomis, patiekalas bus tvirtesnis.
- Patiekdami galite pabarstyti šviežio baziliko lapeliais, o garnyrui rekomenduoju virtas bulvyes ar šviežių daržovių salotas.
Šis receptas sukurtas kartu su LaMaistas.