SAUSAINIAI SU MOLIŪGAIS – NET TRYS VERSIJOS

Pagalvojus apie moliūgą, pirma mintis – trinta moliūgų sriuba. Na gerai, dar troškinys su daug daržovių, mėsa. Arba vištiena su grietinėle ir moliūgų gabalėliais. Bet šį kartą pabandžiau moliūgus panaudoti deserte, ir gavosi sausainiai su moliūgais. O jų istorija visai netrumpa, bet pabandysiu papasakoti.

Kartais man kyla noras suderinti kažkokius skonius, bet neturiu recepto, tuomet proporcijų ieškau internete – jei lietuviškos versijos nerandu, tenka ir į angliškas svetaines nuklysti. Manau, pasaulyje turbūt jau visi receptai yra sukurti ir išbandyti, tik ne visi priderinti mano skoniui, todėl net jei randu gražų paveikslėlį ir aprašytą receptą, tai dar nereiškia, kad viskas gausis taip, kaip noriu. Pirmas iššūkis – teisingai persiskaičiuoti proporcijas, labiausiai mėgstu ingredientus matuoti gramais (o ypač užsienyje populiaru matuoti puodeliais). Antrasis – pritaikyti receptą pagal mano naudojamus produktus. Jei neturiu klevų sirupo, ir jo nenaudoju, tai juk dėl sausainių nebėgsiu jo pirkti. O trečias iššūkis – iškepus, suprasti, kas neskanu, koks rezultatas man patiktų, ir kaip tai padaryti. Taip buvo ir su šiais sausainiais.

Receptui mane įkvėpė Hungry Hobby maisto blogas. Nuotraukose sausainiukai atrodė tokie skanučiai! Pirmasis kepimas buvo artimiausias pateiktam receptui. Tačiau man norėjosi daugiau tvirtumo, todėl bandžiau iškepti įmaišant truputį krakmolo ir sausainiai gavosi patogesnės formavimui tekstūros, geriau sulipo. Bandžiau įmaišyti ir grietinės, bet nejaučiau jokio teigiamo poveikio, todėl šios recepto versijos net neskelbsiu. Na o ketvirtą versiją šbandžiau su pilno grūdo miltais – tešla gavosi visai kitokia, iškepę buvo tvirtos išorės, ir labai skanūs!

Sausainiams kepti naudojau ekologiškus kokosų miltus ,,Bionaturalis“, nes juose gausu skaidulinių medžiagų, ilgam suteikia sotumo jausmą, tinka veganams. Miltai malonaus kvapo ir skonio, kokybiškos tekstūros.

ingredientai sausainiams su moliugu

Šokolado gabalėliai šiame recepte labai rekomenduojami. Valgant jie maloniai tirpsta burnoje, o be gabalėlių sausainis gaunasi sprangesnis. Naudoju tik juodąjį šokoladą, kuriame ne mažiau 70 proc. kakavos.

Sunkiausias darbas – pasigaminti moliūgų tarkę. Moliūgas – kieta daržovė (nors pagal mokslinę klasifikaciją, moliūgas, pasirodo, yra vaisius!). Moliūgą tarkuokite per smulkiausią tarką (kaip bulvių tarkei), arba supjaustykite gabalėliais ir sutrinkite su galingu blenderiu. Dar vienas būdas – iškepti moliūgą orkaitėje su odele tik be sėklų, ir tada sutrinti, bet čia jau reikia susiplanuoti iš anksto ir kepti kartu su kažkuo, pasiruošti, nes jei kepti tik dėl sausainių, tai labai jau daug terlionės (man tiek kantrybės nepakanka).

trys skirtingos sausainių su moliūgais versijos
Viršutinis su grietine, vidurinis su krakmolu, apatinis su pilno grūdo miltais.
sausainiai su moliūgais ir šokolado gabalėliais
Pirmasis bandymas – su šokolado gabalėliais

SAUSAINIAI SU MOLIŪGAIS. VERSIJA NR.1 – su kokosų miltais, migdolais.
  • 150 g moliūgų tarkės (tam jums prireiks apie 250-300 g moliūgo)
  • 100 g kokosų miltų (naudojau Bionaturalis ekologiškus)
  • 100 g maltų migdolų (arba migdolų miltų)
  • 1 kiaušinis
  • 50 g juodojo šokolado
  • 50 g GHI sviesto (arba tirpinto sviesto)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 50 g cukraus (arba kitokio saldiklio)
  • keli lašeliai vanilės esencijos (galite ir nedėti)

Sausus ingredientus sumaišyti viename dubenyje, šlapius kitame. Iš jų suformuoti tešlą. Įdėti trupinto šokolado gabalėlius. Rankomis suformuoti rutuliukus, ir juos suspausti skardoje – taip gausite sausainukus. Formuokite piršto storumo sausainius. Kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 minučių.
Iš šio ingredientų kiekio gavosi 12 vnt sausainių.
Dėl naudojamų ingredientų galima juos vadinti sveiku desertu, sveikais sausainiais. Iškepusių konsistencija gan minkšta, išorė tvirta, bet man pasirodė kiek per birūs. Šią versiją patarčiau rinktis tiems, kam aktualu sveika sudėtis (na tik cukrų pakeiskite kitais saldikliais)

SAUSAINIAI SU MOLIŪGAIS. VERSIJA NR.2 – su kokosų miltais, migdolais ir krakmolu
  • 150 g moliūgų tarkės (tam jums prireiks apie 250-300 g moliūgo)
  • 100 g kokosų miltų (naudojau Bionaturalis ekologiškus)
  • 100 g maltų migdolų (arba migdolų miltų)
  • 1 kiaušinis
  • 50 g juodojo šokolado
  • 50 g GHI sviesto (arba tirpinto sviesto)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 50 g cukraus (arba kitokio saldiklio)
  • 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
  • keli lašeliai vanilės esencijos (galite ir nedėti)

Sausus ingredientus sumaišyti viename dubenyje, šlapius kitame. Iš jų suformuoti tešlą. Įdėti trupinto šokolado gabalėlius. Rankomis suformuoti rutuliukus, ir juos suspausti skardoje – taip gausite sausainukus. Formuokite piršto storumo sausainius. Kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 minučių.
Krakmolas sujungia ir suriša kokosų ir migdolų miltus. Todėl tešlos konsistencija tampa dar malonesnė formuoti, sausainukai iškepę minkšti, bet tvirtesni, nei Nr.1. Šią versiją patarčiau rinktis tiems, kas nori išbandyti su kokosų ir migdolų miltais, bet nesibaimina krakmolo.

SAUSAINIAI SU MOLIŪGAIS. VERSIJA NR.3 – su pilno grūdo kvietiniais miltais
  • 150 g moliūgų tarkės (tam jums prireiks apie 250-300 g moliūgo)
  • 200-250 g pilno grūdo kvietiniai miltai
  • 1 kiaušinis
  • 50 g juodojo šokolado
  • 50 g GHI sviesto (arba tirpinto sviesto)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 50 g cukraus (arba kitokio saldiklio)
  • keli lašeliai vanilės esencijos (galite ir nedėti)

Sausus ingredientus sumaišyti viename dubenyje, šlapius kitame. Iš jų suformuoti tešlą. Įdėti trupinto šokolado gabalėlius. Neišsigąskite, tešla gausis lipni, kabinama šaukštu. Rankomis formuokite sausainius-paplotėlius. Kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 minučių.
Jei spintelėje neturite migdolų ir kokosų miltų, tačiau norite išbandyti sausainius su moliūgais, išsikepkite su pilno grūdo kvietiniais miltais (galbūt tiktų ir paprasti balti miltai, bet nebandžiau). Sausainiai gaunasi tvirti, išorė apskrudusi. Labai skanūs!