Vieną dieną Instagram pamačiau iššūkį – 20 dienų sveikai gyvenu. Man patiko jo idėja, kad akcentuojami ne tik sportas ir mityba, bet ir kiti dalykai. Iššūkio kodas – 2-0-20-20-1 ir jis reiškia:

✔️ 2 – Kasdien išgerkime bent 2 litrus vandens.
✔️ 0 – Racione laikykimės 0 šlamšto principo.
✔️ 20 – Bent 20 min. skirkime judėjimui.
✔️ 20 – Bent 20 min. skirkime tik sau!
✔️ 1 – Perskaitykime bent 1 knygą!

O taip pat iššūkyje vyksta Blogerių kovos, kurių metu keturios maisto bloggerės gamina teminius patiekalus. Šio šeštadienio tema – Dobele ekologiški grikiai.
Galvojau gaminti troškinį, nes tokius patiekalus įprastai gaminu. Grikiai labai derinasi su vištiena, brokoliais, kitomis daržovėmis. Truputį įdomiau būtų blyneliai. Bet man taip norėjosi kažko rudeniško, saldaus, šokoladinio.. ir tuomet kilo mintis apie šokoladinį grikių pyragą.

Pyrago sudėtis gan sveika, čia nėra miltų, cukraus. Skonis drėgnas ir sunkus, nepurus, ir labai šokoladinis. Pyragui ruoštis reikės bent prieš pusdienį, o geriausia – iš vakaro, nes naudoju mirkytus/brinkintus grikius. Juos užmerkite su 1,5 karto didesniu kiekiu vandens.

Neperkepkite pyrago! Jei kepsite per ilgai, jis išsausės, reikia, kad vidus būtų dar drėgnas. Žinodama, kaip realybėje visgi skirtingai kepa mūsų visų orkaitės, sakau, aš kepiau 30 minučių, bet jūs stebėkite, gal prireiks 35, o gal tik 25 minučių.

Pyrago saldumas yra ties kritine saldumo riba – visai nesaldus. Todėl smaližiai drąsiai medaus (ar kito mėgstamo saldiklio) kiekį dauginkite net ir iš trijų kartų.

Šokoladinis grikių pyragas – sotus, todėl jo užteks vos gabalėlio.
Norint eksperimentuoti, pyragą perpjovus galima pertepti kremu, arba į tešlą įmaišyti riešutų, razinų – ir jums pavyks pats skaniausias šokoladinis grikių pyragas!

šokoladinis grikių pyragas

INGREDIENTAI:
  • 340 g grikių (sverti sausus) – naudojau Dobele ekologiškus grikius
  • 100 g riešutų sviesto – aš naudojau Orivego su kakava, bet galite naudoti įprastą, mėgstamą riešutų sviestą
  • 3 bananai (geriausia, jei labai sunokę, galite sunaudoti pernokusius)
  • 75 g kokosų aliejus – naudojau AmritaPlanet kokosų aliejų
  • 50 g medaus – jei mėgstate saldžiai, galite didinti ir iki 150 g
  • 1 kiaušinis
  • 80 g kakavos
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 žiupsnis druskos
  • 100 g juodo šokolado

Pyrago papuošimui:

  • 100 g juodojo šokolado
  • 50-80 ml kokosų pieno – naudojau BioNaturalis – galima keisti grietinėle
šokoladinio grikių pyrago ingredientai

Kaip gaminti:
  • Iš vakaro (ar bent prieš pusdienį) užmerkite grikius. 340 g grikių užpilkite apie 500 ml vandens. Palikite išbrinkti.
  • Grikius susmulkinkite blenderiu iki vientisos masės, taip pat sutrinkite bananus. Jei norite įvairesnės tekstūros, sutrinkite tik dalį grikių, likusius sudėkite sveikus, netrintus.
  • Šokoladą ištirpinkite.
  • Visus pyrago ingredientus sumaišykite: tirpintas šokoladas, smulkinta grikių masė, kiaušinis, medus, kokosų aliejus, kepimo milteliai, trinti bananai, riešutų sviestas, kakava, druska. Gausite klampią masę. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą atsegamą torto formą.
  • Kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 minučių.
  • Ištirpdykite šokoladą su kokosų pienu (arba grietinėle) iki vientisos masės. Užpilkite ją ant iškepto pyrago viršaus.
  • Skanaus!
šokoladinio grikių pyrago gabalėlis
grikių pyrago pjūvis