Taip taip, čia tas pyragas, kur per TV3 rodė – šokoladinis moliūgų pyragas su varškės kremu. Bet apie viską iš pradžių.

Dalyvavimas TV laidoje man – nauja patirtis, tačiau vos gavusi pasiūlymą, net nedvejodama sutikau. Ar galima atisakyti tokių įspūdžių? Prisipažinsiu, artėjant filmavimo datai kojos vis labiau drebėjo, bet jei jau sutikau, tai viską padarysiu, bet kitų žmonių nepavesiu.

Atvykus į studiją susipažinau su profesionalia komanda. Iš karto gavau instrukcijas, kas ir kaip: grimas, produktai, filmavimas. Aplink kameros, daug šviesų, kažkur iš niekur skambantis režisieriaus balsas. Kaip ir nebebuvo, kur trauktis, tik reikėjo greitai suktis! Jei dalyvaučiau dar kartą, pasiruoščiau dar geriau, visgi pirmas kartas. O buvo ten visokių nuotykių.. Bet lai lieka jie tarp studijoje dalyvavusių žmonių.

Ir tik po visko, kai jau saugiai atsisėdau į mašiną, supratau, kaip visgi pavargau, kad noriu gerti vandens, kad skruostus skauda nuo šypsenos! Nelengvas tas TV gyvenimas.

Oj, bet nepamirškime pyrago! Jį kepiau ne vieną kartą, bandžiau ir bandžiau, kad 100 procentų būčiau tikra dėl recepto. Pyragas gaunasi biskvito tipo, tik drėgnesnis, šlapesnis, sunkesnis – moliūgai visgi viduje, nors jų skonio nelabai jaučiasi, šokoladas „nugesina“ moliūgų daržoviškumą. Varškės-grietinėlės kremas suteikia to gaivumo, to riebumo, ir to šviesumo. Nors šilauogės atrodo tik dėl papuošimo, bet jos irgi labai svarbios – visą pyragą tarsi pagyvina. Jei neturite šilauogių, panaudokite kokias kitokias uogas.

Kai Vitalijus Cololo paragvęs nustebo „Oho, visai nesitikėjau, kad jis… nepersaldus! Gaivus ir skanus. Labai skanus!“

Bet žinot, koks didžiausias komplimentas man? O gi tas, kad šefams irgi patiko. Jau kas kas, o jie tai tikrai visko prisiragauja. Laidoje dalyvavo Vylius VikingTheChef ir Tomas Rimydis, jų aš net kelis kartus perklausiau, ar tikrai gerai išgirdau, bet taip – patiko.

Na ar įtikinau išbandyti šį receptą? Ar šokoladinis moliūgų pyragas su varškės kremu papuoš Jūsų rudens stalą?

Šokoladinis moliūgų pyragas su varškės kremu
LaMaistas.lt nuotrauka
Ingredientai:

Pyragui: 

  • 300 g moliūgų tarkės (apie 500 g nelupto moliūgo)
  • 4 kiaušiniai
  • 130 g cukraus
  • 100 g migdolų
  • 100 g miltų
  • 30 g kakavos (apie 2 šaukštus)
  • 50 g aliejaus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • pusė žiupsnio druskos

Pertepimui:

  • 200 g grietinėlės 35proc. riebumo
  • 300 g varškės 
  • 80 g cukraus (3-4 šaukštai)
  • Vanilės esencijos

Glaistui:

  • 100 g šokolado
  • 100 ml grietinėlės
  • 30 g sviesto
  • 50 g cukraus (jei šokoladas kartusis)

Papuošimui:

  • sauja šilauogių (arba kitokių uogų)
  • keli mėtos lapeliai
  • galima naudoti migdolų drožles ar kitokius riešutus.
Kaip gaminti:
  • Moliūgus išvalyti, nulupti, sutarkuoti į tarkę, nupilti sultis, jei jų išsiskyrė. Sumaišyti su kiaušinių tryniais ir aliejumi.
  • Migdolus sumalti su kavamale, sumaišyti su miltais, kepimo milteliais, kakava,
  • Baltymus su cukrumi, druska, išplakti standžiai.
  • Moliūgų masę, miltų masę ir baltymų masę sumaišyti. Nepermaišyti!
  • Kepti 40 min 180 laipsnių karščio orkaitėje.
  • Pyragą atvėsinti, perpjauti pusiau.
  • Perteprimas. Mikseriu išplakti grietinėlę su cukrumi iki standžios masės, sumaišyti su varške ir vanilės esencija. Jei pyragą valgysite ne iš karto, kažkur vešite, galite įdėti grietinėlės standiklio.
  • Pertepti pyragą. Palikti šldytuve valandėlei, kad sustingtų.
  • Garų vonelėje ištirpinti šokoladą, įpilti gietinėlę, cukrų ir sviestą. Aplieti pyragą.
  • Papuošti šilauogėmis, mėtos lapeliais.