Vištienos kulšelės orkaitėje – vienas greičiausių ir lengviausių patiekalų. Kiekvieną kartą galite pasigaminti skirtingą patiekalą, keisdami prieskonius, garnyrą, salotas.
Pats paprasčiausias ir lengviausias kulšelių variantas – pamarinuoti ir tiesiog iškepti.
Aš mėgstu rinktis aliejinį marinatą, kuomet į šlakelį kokybiško aliejaus įmaišius savo mėgstamus prieskonius (pavyzdžiui Raudonos virtuvės prieskonius paukštienai), žiupsnį druskos ir gautu mišiniu tiesiog įtrinu vištienos kulšeles.
Šį kartą garnyrui pasirinkau bulguro kruopas. Nežinau, kodėl, bet Lietuvoje jos nėra labai populiarios, o dar ir siekiančių sveikesnės mitybos žmonių pasmerktos už tai, kad bulguras=kviečiai, o kviečiai=miltai, o miltai=tuščios kalorijos=nesveika mityba. NESUTINKU! Bulguras kilo iš Turkijos kraštų, ten turkai turi net tradicinį patiekalą – salotas Tabulė (nors sunku ir pasakyti, jos labiau turkiškos ar libanietiškos).
Bet ką labiausiai norėjau paminėti, jog bulguro maistinė sudėtis pasižymi gausiu skaidulų kiekiu, o jų dažnas lietuvis suvalgo taip pat per mažai, kaip ir vaisių ir daržovių. Taip pat šiose kruopose esančios maistinės skaidulos mažina gliukozės, cholesterolio kiekį, padeda iš organizmo pašalinti nereikalingas medžiagas, gerina maisto slinkimą virškinamuoju traktu ir saugo nuo vidurių užkietėjimo. Be to, bulguro kruopose nemažai magnio, fosforo, geležies, mangano. Žodžiu, drąsiai valgykite! Aš laikausi mitybos principo – įvairus maistas.
Pagardinimui pasirinkau Felix Garstyčių-medaus padažą, kurio švelnus, kiek saldokas skonis su aiškiai juntamu garstyčių poskoniu puikiai tinka prie vištienos. Beje, šį padažą galima panaudoti ir marinuojant!


Ingredientai:
- vištienos kulšelės
- 5 šaukštai aliejaus
- druska
- Raudonos virtuvės prieskoniai paukštienai
- Bulguro kruopos
- Vanduo
- Raudonos virtuvės Harissa prieskoniai
- Felix Garstyčių-medaus padažas
- daržovės (naudojau agurkus)
- svogūno laiškai papuošimui
Kaip gaminti
- Sumaišykite aliejų, druską ir prieskonius. Gauta mase įtrinkite vištienos kulšeles. Marinuokite bent porą valandų, bet galima ir per naktį.
- Į kepimo indą sudėkite marinuotas kulšeles ir kepkite apie 60 minučių 175 laipsnių karščio orkaitėje.
- Į kitą kepimo indą įpilkite bulguro kruopas ir vandenį santykiu 1:2 (pvz. aš įpyliau stiklinę bulguro ir dvi stiklines vandens). Įberkite Harissa prieskonių ir druskos. Dėkite į orkaitę troškintis. Patogu ir ekonomiška, nes ir vištieną ir bulgurą paruošite toje pačioje orkaitėje.
- Pagardinkite mėgstamu padažu, šviežiomis daržovėmis, svogūno laiškais.