Viskas, skelbiu karą virusams! Mano ginklas – vitaminų bomba: svarainiai ir šermukšniai.
Man jau atsibodo sirgti, tik prasideda šaltasis sezonas, tai ir pradeda pulti virusai, peršalimas ir visos kitos bėdos, ir taip iki.. gegužės. Nesąmonė, tiesa? Suprantu, kad geriausias sprendimas – stiprinti imunitetą. Sportas, miegas, poilsis, sveikas maistas, vitaminai. Galima nusipirkti vitaminų vaistinėje, bet kodėl jų nepasiėmus tiesiai iš gamtos, iš savo kiemo? Aš labai tikiu į sezoniškumą ir į tai, kad didžiąją dalį mūsų raciono turėtų sudaryti toje pačioje geografinėje zonoje augintas maistas. Chia sėklos yra gerai, bet kodėl pamirštame linus, kanapes, šermuknšius, aronijas? Todėl šiandien gaminu svarainių ir šermukšnių vitaminų bombas.

Aš pati sau pasidariau tokią išvadą, kad kuo uogos neskanesnės, labiau sutraukiančios burną, tuo jos naudingesnės. Sveikiausias būdas paskaninti – medus. Šiauliuose labai kokybiško medaus galima įsigyti Skanaus maisto fabrike. Tai vieta, kurioje rasite tai, ko nėra prekybos centruose: vietinių ūkininkų produkcijos, natūralių, šviežių ir kokybiškų maisto produktų.

vitaminų boma: šermukšniai ir svarainiai žiemai
Vitaminų bomba: šermukšniai ir svarainiai
Šermukšniai

Šermukšniai apipinti prietarais. Senovėje buvo tikima, kad šermukšniai apsaugo namus nuo piktųjų dvasių, todėl juos sodindavo prie sodybos vartų. Man jie labai gražūs, ir aš turiu keletą jų savo sode.

Šermukšnių uogose yra ypač daug vitamino C (daugiau nei citrinose!), taip pat rutino, karotino, vitamino E, pektino, geležies, vario, mangano, jodo, cinko, kalio, magnio, eterinio aliejaus. Šermukšniuose yra net 8 rūšių amino rūgščių, reikalingų žmogaus organizmo veiklai.

Šermukšnių nauda:

  • Kasdien suvalgant nors po 10 šermukšnio uogų, galima pamiršti galvos skausmą, nemigą ir padidėjusį arterinį spaudimą.
  • Šermukšnių vaisių preparatai vartojami nuo avitaminozės, virškinamojo trakto sutrikimų. Šermukšniai skatina šlapimo išsiskyrimą, laisvina vidurius, stabdo kraujavimą, jais gydomas inkstų, šlapimtakių, kepenų, tulžies pūslės ligos, mažakraujystė, cukrinis diabetas, hemorojus.
  • Šermukšnio vaisiuose esantys pektinai mažina rūgimo procesus žarnyne.
  • Gerina medžiagų apykaitą, lėtina aterosklerozės vystymąsi.

Dar abejojate jų nauda?

SVARBU: uogų kartumą galima sumažinti šermukšnius užšaldžius.

vitaminų bomba: šermukšniai su medumi
Vitaminų bomba: šermukšniai su medumi
Šermukšniai su medumi
  • Šermukšnius nuskinti. Nuskabyti kekes, kad liktų tik uogos. Išrinkti sugedusias uogas. Nuplauti.
  • Supilti į šaldymo maišelį ir padėti į šaldiklį bent parai (galima ir ilgiau).
  • Stiklainyje sluoksniuoti: šermukšniai, medus, šermukšniai, medus. Geriausia, jei turite visiškai skystą medų, bet galima ir su tirštesniu.
  • Jei naudosite tirštesnį medų, palikite stiklainį su šermukšniais ir medumi kambaryje, kad medus subėgtų su uogomis ir pasiskirstytų tolygiai.
  • Valgyti po 1 šaukštelį per dieną.
Svarainiai

Svarainių sudėtyje yra polinesočiųjų fenolinių antioksidantų, ląstelienos, taninų, tirpių maistinių skaidulų, daug vitaminų C, E ir PP, B grupės vitaminų, obuolių ir citrinų rūgščių, pektinų, rauginių ir mineralinių (kalcio, kalio, kobalto, fosforo, geležies, magnio, vario) medžiagų.

Svarainių nauda:

  • Vitaminas C, kartu su mineralais, tokiais kaip varis, geležis, kalis ir magnis stiprina imunitetą, mažina uždegimą ir virusines organizmo atakas.  Slopina kosulį, turi antibakterinių ir antiseptinių savybių.
  • Skatina tulžies bei šlapimo išsiskyrimą, turi antiopinių savybių.
  • Padeda sergant mažakraujyste, padažnėjus pulsui bei jaučiant bendrą silpnumą. Svarainiuose yra labai daug geležies, todėl jie rekomenduojami sergant anemija dėl geležies trūkumo. Mažina kraujavimą ir stimuliuoja kraujodaros procesus.
  • Svarainiai padeda gydyti skrandžio sutrikimus, viduriavimą, kolitą, ūmų gastroenterokolitą, stabdo skrandžio kraujavimą, padeda nuo pykinimo bei vėmimo.
svarainiai žiemai
  • Išimti svarainių sėklytes, supjaustyti riekelėmis.
  • Užpilti cukrumi. Pridenkite rankšluosčiu, nes atsiras musyčių.
  • Po paros išsiskirs sirupas, jį nupilkite ir naudokite arbatoms.
  • Likusius svarainius suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir džiovinkite orakitėje arba džiovyklėje. Turėsite sveikų ir skanių užkandžių šaltąjam laikotarpiui.
  • Svarainiams medaus nenaudoju, nes juos džiovinu orkaitėje gan karštai, ir manau, kad tuomet dingsta gerosios medaus savybės. Todėl užpilu cukrumi.

Kviečiu ir Jus pasigaminti natūralių vitaminų bombą!