Jei paklaustume statistinio skubančio lietuvio, kokį garnyrą jis dažniausiai renkasi prie mėsos patiekalų, turbūt sulauktume atsakymo „Pomidorai, agurkai, o žiemą – marinuoti agurkai“. Karštų daržovių garnyras – puiki mėsiško patiekalo sudedamoji dalis, o kaikuriems tai gali būti netgi atskiras patiekalas. Kaip ne kartą jau minėjau, vienas pagrindinių mano mitybos principų – daugiau daržovių! Jose gausu vitaminų, ir taip reikalingų žarnynui skaidulų. Maistingos, bet nekaloringos, todėl skaičiuojantiems kalorijas taip pat puikus pasirinkimas.

Rudenį ypač pamėgau karštas daržoves, nes:
greita, daržoves stenkitės neperkepti, kad išliktų traškios. Nepamirškite, kad kiekvienai daržovei reikia skirtingo kepimo laiko, todėl į keptuvę/puodą sudėkite pagal eiliškumą, o ne visas iš karto. Ilgiausiai kepa morkos, svogūnai, o cukinijoms užtenka minutės.
patogu sunaudoti likučius. Kadangi daržoves maišome, tai gali užtekti ir pusės morkos, ar svogūno likučio.
nenuobodu! Didžioji dalis daržovių derinasi vienos su kitomis, todėl galite drąsiai eksperimentuoti ir kiekvieną kartą išgauti skirtingus skonius.

Daržovės dažnai gali būti blankesnio skonio, todėl išraiškingesniam patiekalui siūlau rinktis tinkamus prieskonius:
Harissa – patiks mėgstantiems rytietišką, indišką dvelksmą – aštroki ir ypatingi.
Salotoms – su linų sėmenimis – gardinkite jau lėkštėje.
Persiladas – universaliausias prieskonis, kuris pagardins betkurį patiekalą.

Šiame įraše Jums pateiksiu tris versijas, tris idėjas, kaip pasigaminti karštų daržovių garnyrą.

karštų daržovių garnyras
Karštų daržovių garnyras – Idėja Nr.1 – daržovės ir sėklos

Morkas supjaustyti šiaudeliais ir apkepti keptuvėje kartu su svogūnu. Įdėti smulkintų žalių šparaginių pupelių, briuselio kopūstų (jei didesni, perpjaukite pusiau). Baigiant kepti įberkite lukštentų saulėgrąžų arba sezamo, arba kanapių branduolių. Jei gardinsite linų sėmenimis, geriau į lėkštę, nes linams kenkia apdorojimas karščiu.

šaldytų daržovių karštų daržovių garnyras
Karštų daržovių garnyras – Idėja Nr.2 – šaldytos daržovės

Ši idėja tiks itin skubantiems, ar norintiems atlikti kuo mažiau pasiruošimo veiksmų virtuvėje. Šaldytos daržovės jau būna nuplautos, nuvalytos (nuskustos, nuluptos), susmulkintos gabalėliais. Jas užtenka tiesiog dėti į keptuvę ir patroškinti. Šaldytas daržoves labai patogu ruošti garuose. Idėjos recepto net neturiu kaip ir užrašyti – paimkite šaldytų daržovių pakelį, praplėškite ir suberkite į garų puodą arba keptuvę 5-7 minutėms.
Beje aš dažniausiai perku ne daržovių mišinį, o tas daržoves, kurias sunku rasti šviežas šaltuoju laikotarpiu, pvz: žaliuosius žirnelius arba šparagines pupeles. Ir maišau dalį šaldytų, dalį šviežių daržovių.

karštų daržovių garnyras su kokosų pienu
Karštų daržovių garnyras – Idėja Nr.3 – daržovės su kokosų pienu

Čia naudojau brokolius, pievagrybius, raudonąjį svogūną, morkas, konservuotas mini kukurūziukų burbuoles. Mėgstamas daržoves susmulkinkite, apkepkite ir įpilkite mėgstamo kokosų pieno (aš naudoju ekologišką Bionaturalis kokosų pieną – jis pakankamai tirštas, turi saldumo), kuris suteikia papildomo skonio daržovėms. Jei tokio nemėgstate, galite naudoti įprastą grietinėlę.