Obuolių galetėsviestinis pagrindas traškia plutele šonuose, cinamoninių obuolių įdaras kartu su kepintais migdolų riešutais ir karamele – tobulas derinys. O jei dar paskanintume vaniliniais ledais? Privalote pasigaminti ir paragauti!

Galetė, pasak vikipedijos, reiškia plokščią pyragą. Šis terminas vartojamas prancūzų virtuvėje norint apibūdinti įvairius plokščius apvalius ar laisvos formos plutos formos pyragus, taip pat norint apibūdinti pyragus, kurie panašūs į didelius sausainius.

Šio deserto aprašymas netrumpas, bet neišsigąskite – pagaminti nesunku. Gal tik su karamele kiek daugiau vargo, bet jos galima išvirti daugiau ir laikant stiklainėlyje šaldytuve bus tinkama naudoti dar gerą mėnesį kitiems desertams. Jei nuspręsite, kad karamelės virimas ne Jums – nieko tokio, galima ją pakeisti sirupu, uogiene, ar tiesiog praleisti šį žingsnį (bet prarasite nuostabaus derinio skonį).

Taip pat šiame recepte labai reikšminga ingredientų temperatūra. Jei parašyt šaltas sviestas, vadinasi jis tikrai turi būti iš šaldytuvo.

obuolių galetė
Ingredientai:

Pagrindui:
190 g miltų
115 g šalto sviesto
50 g cukraus
60 ml šalto vandens (apytikriai)
Žiupsnelis druskos

Įdarui:
2-3 vidutinio dydžio obuoliai
50 g rudojo cukraus (arba paprasto cukraus)
20 g migdolų riešutų (arba kitokių mėgiamų)
1,5 šaukštelio miltų (12 gramų)
2 šukšteliai citrinų sulčių
1 šaukštelis malto cinamono
Žiupsnelis malto muskato (nebūtinai)

Aptepimui:
1 kiaušinis
1 arbatinis šaukštelis pieno

Karamelei:
50 g cukraus
50 ml karšto vandens
20 g sviesto
30 ml riebios grietinėlės (30 proc. ar daugiau)
Žiupsnis druskos

Kaip gaminti:

Pagrindas:

  • Miltus, cukrų ir druską suberti į dubenį ir išmaišyti. Sudėti kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Kapoti peiliu ar šakute, kad gautumėte trupinukus. Galite trupinti pirštais, tik stenkitės kuo greičiau, jog sviestas nuo rankų šilumos nepradėtų tirpti. Aš trupinau kombainu su blenderio funkcija, bet labai trumpai. Svarbu sujungti sviestą su miltais kuo greičiau, kol sviestas nepradėjo šilti.
  • Įpilti šaltą (kuo šaltesnį) vandenį ir greitai užminkyti tešlą. Vandens galit reikėti ir kiek mažiau – jo pilkite tik tiek, jog tešla susijungtų į vientisą masę.
  • Tešlą suspausti į rutulį, įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai.
  • Įdarui obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti riekelėmis. Cukrų, cinamoną, muskato riešutą, citrinos sultis, miltus sumaišyti. Sudėti obuolius ir išmaišyti.
  • Verdame karamelę. Į puodą berti cukrų, žiupsnelį druskos, supilti karštą vandenį. Dėti ant vidutinės ugnies ir maišyti šaukštu ar šluotele, kol cukrus ištirps.
  • Kai vanduo užvirs, maišyti nustoti ir truputį padidinti ugnį. Leisti sirupui virti iki jis ims keisti spalvą į gelsvą. Kad karamelizuotųsi tolygiai, galite puodą šiek tiek pasukioti, lengvai paversti kairėn ar dešinėn (svarbu, tik nemaišykite šaukštu).
  • Kai cukraus sirupas įgaus gražią gintarinę spalvą, sudėti sviestą. Atsargiai, cukraus sirupas gali taškytis ir yra labai karštas!
  • Greitai išmaišyti, o tada maišant lėta srovele supilti grietinėlę.
  • Maišyti kaitinant ant nedidelės ugnies, kol viskas taps vientisa mase (tas užtrunka neilgai, 1-2 minutes).
  • Atšaldytą tešlą iškočioti į apvalų blyną. Tešla nėra patogi kočiojimui, tad nesistenkite pagrindo padaryti plono, geriausia apie 1 cm storio.
  • Tešlą perkelti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Ant tešlos ratu sudėti obuolių skilteles. Tešlos šonus užlenkti šiek tiek į vidų.
  • Dubenėlyje lengvai paplakti kiaušinį su šaukšteliu pieno (labai lengvai, tik kad trynys ir baltymas susijungtų) ir šiuo plakiniu patepti tešlos šonus.
  • Obuolių įdarą aplieti karamele (maždaug puse viso kiekio kiekio) ir pabarstyti smulkintais riešutais.
  • Kepti  iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol pyrago kraštai gražiai paruduos.
  • Iškepusį pyragą aplieti likusia karamele.

Patiekiant labai tinka pagardinti vaniliniais ledais!

Šis receptas sukurtas kartu su LaMaistas.lt

obuolių galetė prieš kepimą
Obuolių galetė prieš kepimą