Lašišos pyragas, o gal tartaletė. Nežinau, kaip teisingiau pavadinti, bet pavadinimas skonio tikrai negadina. Kepiau pirmą kartą, bet kepsiu ne sykį.
Lašišos pyragas gaunasi skanus ir sotus, su trapia tešla, nors dedamas lydytas sūrelis, fermentinis sūris, tikrai nesijaučia, kad būtų per riebu. Tas padažas apjungia lašišą. Gerai apgalvokite kepimo laiką, nereikėtų perkepti, nes tada lašiša gausis sausoka (panašiai man ir nutiko) – užteks 20-30 minučių.
Pyragą skanu valgyti ir karštą ir šaltą. Jei jo liks, tai galės būti puiki pietų dėžutės idėja.
Įprastai tikriausiai būčiau pačiupusi pirktinės sluoksniuotos tešlos lakštą ir iš jo ruošusi pyrago pagrindą, bet prisiskaičiau, koks blogis ten dedamas palmių aliejus, o ir šiaip šaldytuve neturėjau nusipirkusi, tai surizikavau gaminti sviestinę tešlą. Nieko sudėtingo, ypač, jei namuose galingas virtuvės kombainas, nors pavyktų ir su blenderiu. Va kai anksčiau su peiliu rankomis miltus ir sviestą kapojo – čia tai darbas! Neišsigąskite ir drąsiai pabandykite gaminti tešlą pačios. Skonis sodresnis, skanesnis. Ir ingredientų kažkokių ypatingų nereikia: sviestas, miltai ir šaltas vanduo bei žiupsnis druskos. Tik tiek.
Dar naudojau šalotus. Šalotais liaudyje vadinami šalotiniai svogūnai, arba askaloniniai česnakai. Šalot (angl. Shallot) rūšies svogūnai yra mažesni nei įprastieji ir švelnesni, todėl labai tinka salotų pagardams, aštriems padažams gaminti, plaktoms kiaušinienėms, daržovių pyragams pagardinti ar papuošti patiekalus. Jei neturite šalotų, puikiai tiks ir įprastasis svogūnas.



Ingredientai:
- 300 g miltų
- 150 g sviesto
- 5 šaukštai šalto vandens
- žiupsnis druskos
- 400 g lašišos filė
- 5 šalotai (tiks ir 1 įprastas svogūnas)
- 1 skiltelė česnako
- 1 šaukštas lydyto sūrelio
- 2 kiaušiniai
- 100 g fermentinio sūrio
- Raudona virtuvė prieskonių žuviai
- druska
Kaip gaminti:
- Miltus su sviestu sukapokite blenderiu/kombainu. Įberkite druską ir vandenį ir sulipdykite į tešlą. Ją įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 15 minučių į šaldiklį.
- Išėmę iš šaldiklio, daugiau nei pusę iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną ir šonus (naudojau keramikinę tartaletės formą). Likusią dalį iškočiokite kaip blyną – bus pyrago viršus. Padėkite vėl į šaldytuvą.
- Keptuvėje lengvai apkepkite šalotus, česnaką.
- Sudėkite apkepti lašišą. Pabarstykite prieskoniais, druska.
- Ištraukite kepimo formą su tešla. Lengvai pabadykite šakute. Sudėkite įdarą.
- Išplakite kiaušinius ir lydytą sūrelį. Įdėkite tarkuotą fermentinį sūrį. Gautą skystą masę užpilkite ant lašišos įdaro. Užklokite likusia tešla, kurią irgi subadykite.
- Jei norite, sujunkite tešlos viršų ir šonus, kad gautųsi uždaras lašišos pyragas. Bet tuomet tikrai gerai subadykite viršutinę dalį, kad būtų kaip išeiti garams.
- Kepkite 20-30 min. apie 180 laipsnių karščio orkaitėje.