Lietiniai blynai – tobulas sekmadienio patiekalas, o lietinių tešlos receptas buvo tai, ko man jau seniai reikėjo. Kiek kepdavau, tai vis iš akies (ir iš širdies). O po to reguliuoju, gal miltų daugiau, gal pieno daugiau, gal vandens. Tai per tiršta, tai per skysta tešla. Kol vieną dieną išsitraukiau savo senąjį mokyklinį sąsiuvinį, kurį pildžiau nuo šeštos klasės, kai prasidėjo darbelių pamokos ir mokėmės kulinarijos, nes žinojau, kad ten slepiasi senas geras receptas. Tai šiandien juo ir dalinuosi.

Lietiniai blynai man labiausiai patinka dėl savo įvairovės. Tai dar vienas būdas, kaip neišmesti maisto – juk įdarui galima sunaudoti viską, ką tik fantazija leidžia. Likučiai puikiai tinka. O ir kepant galima pagaminti kiekvienam šeimos nariui skirtingai pagal norus ir skonius: kam saldžius su varške, kam su grybais ir fermentiniu sūriu, kam su likusia kepta vištienos krūtinėle, o gal faršo saujelė kur yra. Žinoma, galima ir visus vienodus. O geriausias dalykas yra tas, kad lietinių blynų verta kepti visada daugiau – likutį dėkite į šaldiklį ir visada turėsite variantą ekstra patiekalui: išsitrauksit, tiesiai į keptuvę, 10 minučių atšilimui ir apskrudimui (o gal nė ir tiek nereiks) ir viskas!

Dar vienas lietinių blynų paįvairinimas – skirtingi suvyniojimo būdai. Galima sulankstyti ketvirtukais, į ritinuką (kaip suši), kaip lavašą (kaip suši tik prieš tai užlenkus galus), į skareles, o aukštasis pilotažas – lietinių krepšeliai!

Mano skaniausia lietinių blynų versija: su varškės įdaru, patiekti su bananais ir girtomis vyšniomis. Vaikams tokių vyšnių nedaviau, tai buvo varškės, medaus ir bananų derinys.

lietiniai blynai
Lietinių blynų įdaras
Lietiniai blynai su vyšniomis
Ingredientai:
  • 400 g miltų (2 stiklinės)
  • 300 ml pieno (1.5 stiklinės)
  • 500 ml vandens (2.5 stiklinės)
  • 3 kiaušiniai
  • 2 šaukštai aliejaus
  • žiupsnelis druskos
Kaip gaminti:
  • Visus ingredientus sudėti į puodą ir gerai išplakti. Kepti karštoje keptuvėje po 1 min iš abiejų pusių. Dėti įdarą, suvynioti ir iškepti, kad apskrustų.
  • Iš nurodyto kiekio tešlos išeis apie 15 vnt lietinių. Jei norite mažiau, tuomet visų ingredientų kiekius proporcingai pamažinkite.