fbpx

Pyragas su uogiene

pyrago su uogiene gabalėlis

Mano močiutė kepdavo tokį pyragą ir atsimenu jo skonį iš vaikystės. Jos užrašuose pyragas vadinasi Negriukas, o aš pavadinsiu tiesiog – pyragas su uogiene.

Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo šventės praėjo, dienos vis ilgėja, pavasaris artėja. Metas peržvelgti žiemai sukauptas atargas. Gi kiek čia to laiko beliko, tuoj prasidės šviežios daržovės, uogos ir nebesinorės nei šaldytų nei konservuotų gėrybių.
Kai vasarą pasipylė uogų derlius (ir visas vienu metu!), tai dalį užšaldžiau, o dalį derliaus panaudojau virdama uogienes. O ką daryti, jei jų šeima suvalgė gerokai mažiau nei aš priruošiau? Žinoma, kepam pyragą su uogiene. Pyragui tiks betkokio skonio uogienė – nuo obuolienės iki uogų mikso.

Svarbiausias šio pyrago su uogiene privalumas – pavyks net ir nemokantiems gaminti, nes nereikia jokių kiaušinio baltymo-trynio atskyrimo, penkių puodų skirtingų ingredientų sumaišymui, garų vonelių tirpinimui ir kitų pyrago kepimo vingrybių. Tiesiog visus ingredientus sumaišyti ir kepti.

Neišmeskite maisto! Jei Jūs turite jau pradarytą ir kiek pastovėjusią uogienę, arba rusyje pradėjusią rūgti – dar geriau! Rūgimas padės pyragui dar labiau iškilti ir jis bus purus. Jei uogienė visai visai surūgusi ar supelijusi, tuomet neberizikuokite.

pyragas su uogiene
pyrago su uogiene gabalėlis
Pyragas su uogiene. Ingredientai:
  • 3 kiaušiniai
  • stiklinė uogienės (galite ir daugiau)
  • stiklinė grietinės (būtinai 30 proc. riebumo)
  • stiklinė cukraus (jei uogienė labai saldi, galite ir mažiau)
  • dvi stiklinės miltų
  • šaukštelis sodos (jos gesinti nereikia, kartu su uogų rūgštimi soda suputos ir nusigesins)
  • razinų – pyrago patobulinimas, jei norisi.
Pyragas su uogiene. Kaip gaminti:
  • Visus ingredientus sumaišyti, gautą tešlą sukrėsti į kepimo formą (aš naudojau silikoninę) ir kepti apie 45 min 180 laipsnių karščio orkaitėje.