fbpx

Krapesto

krapesto

Jei sukate galvą, kas čia per pavadinimas, tai žinokite, kad krapesto, tai kaip pesto, tik su krapais 🙂

Neseniai pas Beatą užmačiau, kaip ji keptos duonos bokštą su žaliu cementu lipdė, ir turbūt tai bus vasaros TOP – krapesto! ⠀

Tinka užtepti ant keptos duonos, su visokiais sausainiais, krekeriais, čipsais ir duoniukais, ir ant makaronų drąsiai dėčiau, kokį kepsnį irgi pagardinčiau, ir į salotas.⠀
👍 Kaip užtepėlė ir kaip padažas.⠀

Labai nemėgstu, kai mama padaugina krapų sriuboje ar salotose, tada jų skonis toks intensyvus, net aitrus. O krapesto jaučiasi malonus krapų skonis, bet tikrai ne toks įkyrus, kaip tiesiog krapų.⠀

Apskritai pesto tipo padažus galima gaminti iš ko tik sugalvojate! Populiariausias pagrindas – švieži baziliko lapeliai. Tačiau eksperimentuokite su krapais, morkų lapais, burokėlių lapais, mėtomis, ar kuo tik sugalvojate. Žinoma, idealiausia, jei naudosite žalios spalvos lapines daržoves, prieskonius.

Originaliame pesto sudėtyje naudojami kedrinių pinijų riešutai, tačiau aš naudoju alternatyvą – saulėgrąžų sėklas. Tik pakepinu jas. Skonis ne identiškas, tačiau jos nepretenzingos, puikiai derinasi, o ir pesto tekstūra išlieka panaši. Todėl jei virtuvės spintelės neturite kedrinių pinijų, puikiausiai tiks saulėgrąžos.

Krapesto
Ingredientai
  • Didelis pundelis krapų (50 g)⠀
  • 3 šaukštai saulėgrąžų sėklų⠀
  • Žiupsnis druskos⠀
  • Gabalėlis tarkuoto kietojo sūrio (30-50 g)⠀
  • Pora česnako skiltelių⠀
  • Šaukštas citrinos sulčių⠀
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus⠀⠀
Kaip gaminti:
  • Saulėgrąžas lengvai pakepinti keptuvėje
  • Visus ingredientus sutrinti blenderiu.

Krapesto galima naudoti iš karto, arba stiklainėlyje laikyti šaldytuve bent savaitę, o gal ir ilgiau.

Krapesto ingredientai