fbpx

Svarainiai ir svarainių sirupas

svarainiai

Šiame įraše papasakosiu, ką veikiu virtuvėje su svarainiais, kaip gaminu svarainių sirupą, ir kas po to. Mano mama taip ruošdavo kiekvieną rudenį, aš taip pat ruošiu, ir atrodo, čia viskas taip paprasta, bet iš susidomėjimo socialiniuose tinkluose suprantu, kad svarainiai nusipelnė atskiro įrašo.

Sunkiausia dalis – svarainių pjaustymas. Ohhhh, aš net pūsles ant rankų susitrinu. Mat svarainiai labai kieti, o reikia ne tik perpjauti, išimti sėklytes ir sėklalizdžius, bet ir supjaustyti plonomis juostelėmis. Vienais metais bandžiau pjaustyti su kombaino peiliu, bet nepatiko kokybė – tiesiog nesigavo gražios riekelės, o surėžė tokiom drožlėm. Nors svarainių sirupas labai skanus, bet būtent dėl pjaustymo nepatogumo jų priruošiu nedaug.

IMG_20201007_195930-01
Supjaustyti svarainiai

Mano sode auga 2 svarainių krūmai. Kai turguje nusipirkau sodinukus, jie buvo sprindžio dydžio nupiepusios šakelės su gležnomis šakelėmis. Bet va, išaugo, ir kasmet duoda vis didesnį derlių. Mano mama augina labai seną svarainių kerą, tai vien nuo jo prirenka keletą kilogramų svarainių. O jau svarainių žydėjimo grožis pavasarį! Nuostabūs žiedai. Ir priežiūra labai nesudėtinga – tiesiog vasaros eigoje reikia žoles apravėti aplink ir tiek.

Jei taip trumpai: svarainius skinu, pjaustau, užpilu cukrumi, išsiskiria sirupas, o likučius sudžiovinu.

IMG_20201010_141109-01
svarainių sirupas
Kaip gaminti:
  • Svarainius supjaustyti riekelėmis. Reikia kuo plonesnių riekelių, nes taip geriau išsiskirs sirupas.
  • Užpilti cukrumi. Kiek? Iš akies! Tiesiog užpilu tiek cukraus, pamaišau, kad pasidengtų riekelės iš visų pusių. Cukrus liečiasi su svarainiu, ir išsiskiria sultys.
  • Palieku per naktį kambaryje.
  • Nupilu sirupą ir vėl užpilu cukrumi. Palieku per naktį. Taip darau 2-3 kartus. Kiekvieną kartą išsiskiria vis mažiau sirupo, o jei dar ilgiau – prasideda rūgimas, pradeda skraidyti muselės.
  • Iš dubens svarainių man išsiskyrė puslitris sirupo. Kadangi tai nėra daug, sirupo nekaitinu, o tiesiog laikau šaldytuve. Skaniausia užpilti karštu vandeniu – svarainių arbata. Mmmmmm, niūrų rudens vakarą dozė vitamino C ir tas jaukumas…
  • Svarainius džiovinti galima džiovyklėje arba orkaitėje. Su džiovykle viskas aišku – sudėkite ant padėklų, užstatykite 70 laipsnių ir džiovinkite iki norimo kietumo. O jei džiovinsite orkaitėje, tai darykite taip. Į kepimo indą įkloju kepimo popieriaus ir supilu likusias svarainių riekeles. Orkaitę įkaitinu iki 100 laipsnių, o tarp orkaitės durelių įdedu sulankstytą rankšluostį – taip geriau išeina drėgmė ir gaunasi geresnis džiūvimas. Ir džiovinu 3-5-7 valandas, priklausomai nuo to, kiek daug sirupo pavyko ištraukti, kokio drėgnumo riekelės, kaip storai supjaustytos, kaip kietai noriu išdžiovinti. Gali gautis net kaip traškučiai, tik atsargiai – nesudeginkite. Čia tiesiog reikia stebėti.
IMG_20201011_203551
Tarp orkaitės durelių įdedu sulankstytą rankšluostį, kad geriau džiūtų svarainiai.
IMG_20201011_203634
Užsižiopsojau, todėl keli svarainiai apskrudo per daug.

Ką manai apie šį įrašą?

%d bloggers like this: