fbpx

Aguonų pyragas

Aguonų mėgėjams šis pyragas bus tobulas! Galima kepti tiesiog kaip pyragą, o galima supjaustyti į keletą blynų, sutepti su įdaru, ir gausis šventinė versija – beveik tortas. Dažniausiai kepu žiemos švenčių metu, Kalėdoms ar Naujiems metams, bet drąsiai rekomenduoju ir kitoms progoms.

Pyragą papuošiau aguonomis ir spanguolėmis, turėjau šaldytų, Kalėdoms labai tiko ta rūgštelė. Nors taip nedariau, bet manau, kad netgi tiktų vieną sluoksnį trintų spanguolių panaudoti pertepimui, nes pats pyragas saldokas.
Žvaigždutės formą padariau taip: iš kartono iškirpau žvaigždutės formą, padėjau ant kremu ištepto ir jau kiek sustingusio viršaus, apibėriau aguonomis, trafaretą atsargiai nuėmiau. Taip gavosi balta žvaigždutė, o kraštuose aguonos. Beliko sudėlioti spanguoles.

Ruošiant tešlą svarbu šito aguonų pyrago nepermaišyti. Išplakus baltymus, sekantis žingsnis – sumaišyti su kitais ingredientais. Tai darykite šaukštu, jokiu būdu ne mikseriu, kad baltymo putas kuo mažiau suardyti. Esu girdėjusi kažkur, kad reikia pasistengti ir panaudoti ne daugiau 50 judesių.

Kokias aguonas naudoti aguonų pyragui? Aš pyliau iš pakelio jau smulkintas. Jei turite paprastas, tai reiktų smulkinti, sumalti. Bet kai matydavau mamą atliekant šitą žingsnį, nuoširdžiai pasipažinsiu, nusipirkti jau paruoštą aguonų mišinį man atrodė tiesiog paprasčiau.

Pyragas su aguonomis
Aguonų pyragas su spanguolių papuošimu
Ingredientai:

Biskvitui:

  • 7 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 250 g paruoštų aguonų,
  • 70 g kokosų miltų (naudojau Bionaturalis ekologiškus kokosų miltus),
  • 50 g riešutų (migdolų, bet tinka ir kitokie)
  • 1 šaukštelio cinamono,
  • mažas žiupsnelis druskos

Kremui:

  • 400 ml riebios grietinėlės (nuo 35 proc. riebumo)
  • 250 g maskarponės (maždaug, galima truputį daugiau ar mažiau)
  • cukraus pagal skonį (aš sunaudojau maždaug 150 g)
  • keli lašai vanlės esencijos
Kaip gaminti:
  • Riešutus susmulkinti kuo smulkiau. Idealu su kavamale, bet galima ir su blenderiu.
  • Baltymus atskirti nuo trynių.
  • Trynius išsukti su puse (100g) cukraus. Sudėti smulkintus riešutus, kokosų miltus, cinamoną.
  • Baltymus išplakti su kita puse (100 g) cukraus ir žiupsneliu druskos.
  • Atsargiai sumaišyti aguonas su baltymu ir su trynių masėmis. Nepermaišyti!
  • Kepimo formą (mano 24 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi ir sukrėsti tešlą.
  • Dėti į įkaitintą orkaitę 170 laipsnių 30-40 min. Patikrinti, ar iškepė, naudokite pagaliuko testą.
  • Išplakti grietinėlę su cukrumi iki standumo. Sudėti maskarponę, kelis lašus vanilės esencijos, išmaišyti.
  • Atvėsusį biskvitą perpjauti į tris dalis ir pertepti kremu. Taip pat kremu užtepti viršų. Papuošti.
Pyragas su aguonomis
Pyragas su aguonomis

Ką manai apie šį įrašą?

%d bloggers like this: