Atsargiai – paragavus šių bandelių labai sunku sustoti! O kaip kvepia virtuvė ir visi namai! Mielinės cinamoninės bandelės vaikams patiks garantuotai.
Retai kartoju tuos pačius receptus – juk tiek daug dar neišbandytų. Tačiau šias bandeles kepiau ne kartą. O juk galima ir skirtingus įdarus sugalvoti, jei atsibostų cinamoninės. Vieną kartą išbandžiau vietoj cinamono dėti aguonas su cukrumi, o viršų pabarsčiau migdolų drožlėmis – puikiai!
Kaskart kepant mielines bandeles man kyla dilema – kepčiau didesnį kiekį, nes jų kepimas ilgas procesas, tai vienu metu norisi iškepti daugiau; bet.. bandelės skaniausios šviežios, tai per daug nesinori prisikepti; bet jos tokios skanios, kad visada per mažai!
Iš kilogramo miltų išeina apie 20 didokų bandelių. Kepiau stikliniame arba keramikiniame atvirame inde. Dėliojau taip, kad kepdamos jos susiglaustų ir susijungtų į vieną pyragą, kurį taip malonu plėšyti ir atskirti porcijomis-bandelėmis. Tačiau galima bandeles dėlioti su didesniais tarpais, tuomet jos gausis kaip atskiri kepiniai.
Kuo skiriasi receptai?
Eksperimentavau ir vienu metu (tuo pačiu kepimu) išbandžiau du skirtingus receptus:
– su kefyru, be kiaušinių
– su pienu, kiaušiniais.
Abu tešlos kilo beveik vienodai, gavosi labai panašios, gal su kefyru truputį minkštesnės. Iškepusios bandelės atrodė vienodai. Valgant bandelės iš tešlos su kefyru buvo minkštesnės, bet klampesnės, drėgnesnės. O bandelės su pienu buvo puresnės, artimesnės pyragui, batonui, bet ne per sausos. Žodžiu, abu receptus drąsiai rekomenduoju, gal Jūsų pasirinkimą nulems turimi produktai. O aš ateity bandeles dažniau kepsiu iš tešlos su pienu ir kiaušiniais.
Bandeles galima užpilti permatomu glajumi, baltu glajumi, arba iš viso be glajaus. Visi trys variantai labai skanūs, na o kcal kiekis, žinoma, skirsis. Jei saldžiai nemėgstate, tuomet rekomenduoju be glajaus.
Dar keli patarimai
Dar vienas svarbus dalykas (ir bene svarbiausias šitame recepte) – mielės. Galite naudoti sausas arba šlapias. Įprastai santykis yra 1:2 – jei sausų mielių 10 g, tai šlapių analogiškai 20 g. Mielės – gyvas organizmas, o kaip ir su kiekviena gyvybe – dauginimasis nenuspėjamas. Todėl nenustebkite, jei vieną kartą pakils geriau, kitą kartą blogiau. Tai lemia daug dalykų (netgi oro drėgnumas), todėl nenusiminkite, jei kokį kartą ir ne taip gerai pavyks.
Bet yra vienas būdas, kaip susidraugauti su mielėmis – šiluma – va kas joms tikrai patinka. Bet nepersistenkite, jei per karšta (pvz užpylus verdančiu pienu), jos žus.
Na ir pabaigai dar vienas patarimas – jei jau taip atsitiks, kad bandelių nesuvalgysite ir jos sukietės, sudžius (kas tikrai mažai tikėtina, nes jos labai skanios ir tiesiog dingsta nuo stalo), tuomet prieš valgant trumpai pašildykite mikrobangėje ir cinamoninės bandelės vėl suminkštės.
Cinamoninės bandelės. RECEPTAS Nr.1
su kefyru, be kiaušinių
- 500 g miltų
- 1 šaukštelis druskos
- 2 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai šilto vandens
- 20 g šviežių mielių
- 300 ml kefyro
- 100 g sviesto
- Papildomai sviesto patepti kepimo indui.
Įdarui
- Cinamono
- Cukraus
- Minkšto sviesto (kambario temperatūros)
Kaip gaminti:
- Mieles šaukštu ištrinti su cukrumi, kol suskystės. Įpilkite šiltą vandenį.
- Sviestą ištirpinkite ir supilkite į jį kefyrą. Gautą masę sumaišykite su mielių mase.
- Gautą masę sumaišykite su miltais, druska. Minkykite rankomis. Turi gautis maloni tešla.
- Tešlą suformuokite į rutulį. Dubenį pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti bent 60 minučių.
- Kai tešla pakils, perminkykite ją iš naujo. Atskirkite dalį tešlos, košiokite stačiakampį.
- Tešlą truputį tepkite minkštu sviestu, pabarstykite cinamonu, cukrumi. Sukite tešlą į ritinėlį. Supjaustykite gabalėliais.
- Kepimo indą ištepkite sviestu. Dėliokite gabalėlius taip, kaip parodyta nuotraukose. Ir palikite dar 20 minučių pakilti.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 170 laipsnių karštyje apie 20-30 minučių.
Cinamoninės bandelės. RECEPTAS Nr.2.
su kiaušiniais ir pienu
- 500 g miltų
- 250 ml pieno
- 80 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 20 g šviežių mielių
- 60 g sviesto
- Papildomai sviesto patepti kepimo indui.
Įdarui
- Cinamono
- Cukraus
- Minkšto sviesto (kambario temperatūros)
Kaip gaminti:
- Pieną pašildyti.
- Mieles šaukštu ištrinti su cukrumi, kol suskystės. Įpilkite šiltą pieną.
- Sviestą ištrinkite su kiaušiniu. Sumaišykite su pieno-mielių-cukraus mase.
- Gautą masę sumaišykite su miltais. Minkykite rankomis. Turi gautis maloni tešla.
- Tešlą suformuokite į rutulį. Dubenį pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti bent 60 minučių.
- Kai tešla pakils, perminkykite ją iš naujo. Atskirkite dalį tešlos, košiokite stačiakampį.
- Tešlą truputį tepkite minkštu sviestu, pabarstykite cinamonu, cukrumi. Sukite tešlą į ritinėlį. Supjaustykite gabalėliais.
- Kepimo indą ištepkite sviestu. Dėliokite gabalėlius taip, kaip parodyta nuotraukose. Ir palikite dar 20 minučių pakilti.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 170 laipsnių karštyje apie 20-30 minučių.
PERMATOMAS GLAJUS
- sumaišyti 2 šaukštus sviesto, 2 šaukštus cukraus, 2 šaukštus vandens, ir šaukštą citrinos rūgšties. Viską pašildyti, kol ištirps sviestas ir cukrus, ir gautu sirupu aplieti iškeptas bandeles.
BALTAS GLAJUS
- 150 g cukraus pudros, 30 ml pieno ir 1 šaukštą citrinos rūgšties sumaišyti, ir gautu glajumi aptepti iškeptas bandeles.
Kiek pieno recepte nr.2 ?
250 ml.
Praleidau rašydama 🙂
Kepiau variantą su pienu, į vidų dėjau razinų, labai skaniai gavosi 🙂