fbpx

Spanguolių padažas

Kas labiausiai tinka per Kalėdas prie anties? Taip, spanguolių padažas! Šventiškas, sodraus skonio, su spanguoliniu kartumu, saldžiai rūgštus, ir su ypatingais aromatais (cinamonas ir imbieras labai kvepia Kalėdomis). Padažas tinka ne tik prie anties: puikiai derės su varškės sūriu, ant kepto kamambero sūrio, su kitomis paukštienos rūšimis, netgi tiesiog ant skrudinto batono (arba čiabatos) riekės. Ir nepameluosiu, padažo spalva labai skoninga ir kelia apetitą.

Turbūt sunkiausia spanguolių padažo nepaversti tiesiog spanguolių uogiene. Virimo principas labai panašus, konsistencija panaši, sudedamosios dalys irgi panašios. Bet padažas visgi toks mažiau saldus. Man visada atrodė, kad virti tokį padažą yra sudėtinga, tačiau išbandžiusi galiu drąsiai sakyti – tai vienas lengviausių padažų.

Verdant spanguolių padažą būtinai jį ragaukite. Nors rašau recepte, kiek ir ko dėjau, tačiau ir spanguolės skiriasi, ir mūsų skoniai skirtingi. Žodžiu, čia jau užsimerkus nereiktų aklai vadovautis receptu, o virimo metu būtinai ragauti ir koreguoti pagal save.

Aš neverdu spanguolių padažo vasarą. Geriau jau spanguoles užšaldau, ir ištraukiu tada, kai reikia – ir verdu padažą iš šaldytų. Atšildyti prieš virimą nereikia. Jos bevirdamos ištirpsta.

Spanguolių padažą tryniau su mentele virimo metu. Todėl liko sveikos sėklytės, šiek tiek jautėsi odelės. Jei norite visiškai lygios kreminės konsistencijos, sutrinkite blenderiu. Bet man tos sėklytės tokį žavesį kelia, įdomesnė tekstūra, o ir paprasčiau, tai aš palieku taip, kaip yra. Tik sutraiškau bevirdama.

Spanguolių padažas
Spanguolių padažas
Ingredientai:
  • Didelė stiklinė šaldytų spanguolių
  • 6 šaukšteliai cukraus (puiku, jei rudasis, bet tinka ir paprastas)
  • Mažas žiupsnelis druskos
  • 50-70 ml brendžio (taurelė)
  • 1 apelsino sultys
  • Nubrauktas šaukštelis cinamono
  • Pusė šaukštelio malto imbiero (imbieru reguliuokite aštrumą)
Kaip gaminti:
  • Į nedidelį puodą suberti šaldytas spanguoles. Šildyti apie 7 minutes, kol jos atitirps, paleis sultis.
  • Įspausti apelsino sultis. Maišyti ir mentele traiškyti.
  • Įberti druską, cinamoną, imbierą, cukrų.
  • Supilkite taurelę brendžio. Viską maišykite ir kaitinkite, kad skonis susijungtų apie 5-7 minutes. Per tą laiką alkoholis nugaruos, spanguolės susitrins į vientisą masę. Jei norite tirščiau, kaitinkite ilgiau. Jei norite skysčiau, įspauskite dar apelsino sulčių.

Įvertink receptą:

Rating: 1 out of 5.

Ką manai apie šį įrašą?

%d bloggers like this: