fbpx

Kūčiukų receptas

Kūčiūkų kepimas – meditacija arba kantrybės išbandymas. Ir labiausiai susikaupti reikės ne ruošiant mielinę tešlą, o smulkinant kūčiukų gabalėlius. Dalinuosi su Jumis kūčiukų receptu. Pagal šitą receptą iškepti kūčiukai bus traškūs iš išorės, o viduje minkšti. Taip pat kūčiukų ingredientai atitinka Kūčių tradiciją – be sviesto, be pieno – jokio gyvulinės kilmės ingrediento.

Kūčiukai
Kūčiukai
Ingredientai:
  • 20 g šlapių mielių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 200 ml šilto vandens
  • 300 g miltų
  • 70-100 g aguonų
  • Žiupsnelis druskos

Kaip gaminti:
  • Mieles sutrinti su cukrumi. Trinkite lengvai tol, kol jos aktyvuosis – suskystės.
  • Vandenį pašildyti, tačiau neužvirti. Mielėms patinka šiluma, bet kai per karšta jos žūna. Idealu, jei vanduo bus kūno temperatūros.
  • Sumaišyti mieles su aliejumi, vandeniu, žiupsneliu druskos.
  • Įberti miltus, aguonas ir išmaišyti. Neišsigąskite, tešla bus besivelianti, bet dar neminkoma.
  • Uždenkite rankšluosčiu ir palikite apie porą valandų tešlai pakilti.
  • Tešlai pakilus daugmaž dvigubai, pridėkite dar šiek tiek miltų ir minkykite. Iš tešlos formuokite ilgus kirminus ir juos smulkinkite gabalėliais.
  • Ant kepimo skardos tieskite kepimo popierių, ir dėliokite kūčiukus. Palikite tarpelius, nes kepdami kūčiukai pakils.
  • Kepkite apie 180 laipsnių karštyje 15 minučių, kol kūčiukai gražiai apskrus.
Naminiai kūčiukai
Naminiai kūčiukai
Patarimai:

Mielėms patinka šiluma, bet karštis jas žudo. Todėl mielės daug geriau iškils, jei vandenį pašildysite iki kūno tepmperatūros. Tačiau jei mieles užpilsite verdančiu vandeniu – jos žus.

Mielėms nepatinka stiprus daužymas, todėl tešlą ruoškite šaukštu, ne mikseriu.

Aguonas galite naudoti tiesiai iš pakelio, bet jei norite, galite aguonas dar susmulkinti mėsmale ar smulkintuvu.

Aliejų galite pakeisti kokosų sviestu. Jis irgi augalinis. Tačiau negalima pakeisti gyvuliniu sviestu, taukais.

Naminių kūčiukų gaminimas
Kūčiukų gaminimas

Ką manai apie šį įrašą?

%d bloggers like this: