fbpx

Avinžirnių falafeliai

Avinžirnių falafelius gaminau pirmą kartą. Prisipažinsiu, sukau galvą, kaip čia viskas gausis, nes receptų internete yra visokiausių. Dažnai skaitydama receptus stengiuosi ne įsidėmėti tikslius reikalingų produktų kiekius, o „pagauti mintį“ ir suprasti, kokią funkciją atlieka ingredientai. Falafeliuose vis galvojau, o kas juos sulipdo, kas padeda išlaikyti formą? Kiaušinis, linų sėmenys (arba gysločio luobelės), na ir jei tikrai nesigauna, galima įdėti miltų. Taip pat labai svarbu tinkamai pasiruošti avinžirnių tešlą – sutrinti pakankamai, kad gautųsi vientisa, bet ne per daug, kad netaptų tiesiog tyre. Žemiau nuotraukose matysite, iki kiek tryniau aš.
Avinžirnių falafeliai yra sausokas patiekalas, patys iš savęs neturi intensyvaus skonio, todėl padažas (mirkaliukas) būtinas! Skanu su gaiviais, jogurtinio tipo padažais, galima žaisti su prieskoniais (aštriau, ar su česnaku, ar su rytietiškais skoniais).
Manau, kad falafelius gaminsiu dar ne kartą. Tikrai nesudėtinga, sveika, sotu ir maistinga, daug augalinių baltymų.

Falafeliai (arab. فلافل‎ = falāfel) – aliejuje kepamas patiekalas iš avinžirnių ir/arba pupų miltų. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su rytietiška duona, vadinama pita, arba susuktas į lavašą. Taip pat pagardinamas salotomis, daržovėmis, aštriais arba tahini padažais. Falafeliai gali būti valgomi vieni kaip užkandis arba būti meze dalis.

Vikipedija
Avinžirnių falafeliai
Ingredientai:
  • 2 stiklinės avinžirnių (arba naudokite skardinę konservuotų)
  • Svogūnas
  • Kiaušinis
  • Kelios skirtelės česnako
  • 1 arbatinis šaukštelis su kaupu pomidorų pastos
  • 2-3 šaukštai maltų linų sėmenų (arba gysločio luobelių), arba 2 šaukštai miltų.
  • Aliejaus kepimui
  • Miltų apvoliojimui
  • Druska
  • Citrinos papuošimui ir apšlakstymui lengva rūgštele.
  • Padažui graikiško jogurto ir mėgstamų prieskonių (naudojau Harissa).

Avinžirnių falafelių ingredientai
Kaip gaminti:
  • Avinžirnius pamirkyti per naktį, išvirti 30 min. Jei nemirkysite, virti teks ilgiau. Arba naudokite konservuotus, skystį nupilkite.
  • Svogūną supjaustyti ir pakepinti su šlakeliu aliejaus.
  • Į blenderį dedam: avinžirnius, kiaušinį, kepintus svogūnus, česnako, truputį pomidorų pastos (dėl skonio, galit ir nedėti, jei nenorit), druskos, galime įdėti žolelių, pavyzdžiui petražolių (džiovintų arba šviežių).
  • Dar dėl sukibimo dėjau maltų linų sėmenų, galima dėti gysločio luobelių. Jei tokie ingredientai atrodo per sudėtingi, tada dėkit tiesiog porą šaukštų miltų.
  • Blenderiuoti iki košės, bet ne tyrės.
  • Drėgnom rankom formuoti falafelius.
  • Kad nesubyrėtų dar apvoliojau miltuose.
  • Kepti keptuvėje su sviestu ar aliejumi po 3-5 min iš abiejų pusių.
  • Į natūralų jogurtą dėjau prieskonių harissa ir druskos. Norėjosi kažko rytietiško. Galite miksuoti kuminą, ciberžolę, petražoles, rūkytą papriką, česnaką, čili..
  • Citrina ne tik papuošimas. Labai tiko prieš valgant užspausti ir pašlakstyti lengvai rūgštele.
Avinžirnių falafelių masė
Falafelius prieš kepant apvolioti miltuose
Falafelius kepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus

Ką manai apie šį įrašą?

%d bloggers like this: