fbpx

Tortas Napoleonas

Internete galima rasti daug Napoleono torto versijų, tačiau man skaniausias receptas su kapota sviestine tešla, plikytu kremu, ir rūgščios uogienės sluoksniu. Kiti variantai su sausainiais, rududu arba grietinėlės pertepimais, irgi skanūs, tačiau jiems galėtume sugalvoti kitokius pavadinimus. Kadangi tortas Napoleonas populiarus visame pasaulyje, tai dėl recepto autentiškumo kyla daug ginčų. Kur ta tikroji tiesa – niekas nežino.
Tortas Napoleonas skaniausias kiek pastovėjęs, kai kremas įsigeria į visus sluoksnius ir viskas susijungia, todėl jei torto reikės savaitgaliui, tai pradedu kepti jau trečiadienį. Dar vienas torto išskirtinumas, kuris man labai patinka – Napoleono tortas yra nesaldus. Taip, jis labai riebus, bet nesaldus.

Sutinku, kad teks paprakaituoti, kol iškepsite Napoleono tortą, bet kiekviena gaminimo minutė to verta. Kita vertus, tortas gaminimo prasme nėra sudėtingas, o labiau tiesiog imlus laikui, tačiau reikia žinoti keletą taisyklių:
– labai svarbu kokybiškas sviestas, grietinė. Jokiu būdu nekepkite su margarinu ar riebalų pakaitalais;
– sviestas reikalingas šaltas, o tešlą ruoškite kaip įmanoma greičiau, kad neįgautų šilumos nuo rankų;
– gaminkite iš anksto, skaniausias gerai pastovėjęs.

Pagal nurodytą receptą pavyks didelis 26 centimetrų skersmens tortas.


Tortas Napoleonas
Ingredientai:
Torto lakštams reikės:
  • 470 g miltų ir šiek tiek pabarstymui
  • 300 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • 1 šaukštas brendžio
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 kiaušinis
Kremui reikės:
  • 750 ml pieno
  • vanilės esencijos
  • 6 tryniai
  • 220 g cukraus
  • 75 g miltų
  • 150 g sviesto
Kaip gaminti:
  • Miltus ir sviestą sukapokite. Galite tai daryti peiliu, arba blenderiu. Aš naudoju kombainą. Gaunasi trupinukai.
Napoleono gaminimas
Napoleono gaminimas. Miltų ir sviesto trupinukai.
  • Kitame dubenyje šaukštu sumaišykite kiaušinį, grietinę. Tada įberkite druskos. Galite įpilti šaukštą brendžio, jis duos skanų aromatą, bet nėra būtinas.
  • Gautą visą masę supilkite į miltų ir sviesto trupinukus ir ranka išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą.
  • Tešlos gaunasi apie kilogramą, todėl sudalinu į 10 rutuliukų. Patogiausia tešlą dalinti svarstyklių pagalba (10 vnt po 100 g), bet galima ir iš akies. Kiekvieną rutuliuką susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą (ne šaldiklį) porai valandų.

Tešlos gabaliukas
Tešlos gabaliukas
tešlos gabalėliai
10 tešlos gabalėlių

  • Imame vieną gabaliuką. Dedam ant kepimo popieriaus (kuris lengvai pabarstytas miltais), kočiojam plonai. Labai plonai. Ant viršaus uždedam lėkštę, ar kepimo formos apskritimą, kad apsipjauti kraštus.
    Aš mėgstu tortų šonus palikti atvirus, todėl prieš kepant apipjaunu, gaunasi daugmaž lygiai, bet po to nebeapipjaustau ir šonų jokiais kremais netepu ir neslepiu.
    Aš tortą prieš kepant subadau šakute. Tešlos lakštai kepdami pučiasi, o kai būna subadyti, gaunasi smulkesnės pūslytės, lakštas mažiau deformuojamas. Žinau, kad kitos kepėjos specialiai nebado šakute.
    Jei turite galimybę, prieš kepant torto lakštą galite dar kelias minutes įdėti į šaldiklį. Kuo šaltesnė tešla, tuo geriau.
    Kepu 170 laipsnių karščio temperatūroje apie 5-7 minutes, kol gražiai paruduoja.
tešlos lakštas
Tešlos lakštas paruoštas kepti
  • Na ir čia prasideda konvejeris. Naudoju dvi skardas, du kepimo popieriaus lakštus. Kol vienas kepa, kitą kočioju. Ir taip iškepu 10 lakštų.
Tortas Napoleonas. Torto lakštai
Tortas Napoleonas. Iškepti torto lakštai.
Kremas:
  • Puode užvirinti pieną.
  • Kitame dubenyje įmušti kiaušinių trynius. Juos gerai išplakti su cukrumi.
  • Tada dėti miltus. Išmaišyti šluotele.
  • Užpilti šiltą pieną. Maišyti šluotele.
  • Gautą masę perkošti per sietelį, kad kremas tikrai būtų vientisas.
  • Visą kremą šildyti nuolat maišant. Ir bemaišant pajausite, kaip kremas pradeda tirštėti. Tada reikia labai jausti, kad nepritrauktų kremo, jį maišyti, kad kuo vientisiau tirštėtų. Kremas sutirštės pilnai per 5-8 minutes.
  • Išjunkite kaitrą. Įpilkite vanilės esencijos, įdėkite sviestą. Kadangi kremas karštas, sviestas ištiprs ir kremas bus glotnus.
  • Kremą atidėkite į šoną, kad šiek tiek pravėstų.

  • Jei turime nesaldžios uogienės, tai ją ir naudojam. Jei ne… Galima sutrinti spanguoles su trupučiu cukraus. Aš dažniausiai naudoju dar vieną variantą – juoduosius serbentus.
  • Šaldytus juoduosius serbentus (kiekis apie stiklinę) suberti į puodą, įpilti cukraus pagal skonį (3 šaukštus maždaug, bet čia jau ragaukit), pakaitinti 5 minutes. Tada blenderiu sutrinti iki vientisos masės. Idealu, jei tą trintą tyrę dar prakošit pro sietelį – taip nebeliks odelių, sėklyčių ir turėsite labai vientisos masės tyrę. Nepamirškit, ji turi būti rūgštoka.

Renkam tortą!

  • Vieną negražiausią lakštą atidėkit į šoną.
  • Į torto formą dėti lakštą, tepti kremą, vėl lakštą, vėl kremą, vėl lakštą, tada uogienę, vėl lakštą.. Aš dažniausiai darau vieną arba du sluoksnius uogienės.
  • Dedam torto lakštą ir ant viršaus kremo.
  • Tada ant kremo užtrupinti tą negražų lakštą. Bus torto viršus.
  • Tortą uždenkite, kad nedžiūtų, ir padėkite į šaldytuvą kelioms dienoms.
  • Tą dieną, kai valgysite, jei norite, tortą papuoškite uogomis ar kakava.
Tortas Napoleonas
Tortas Napoleonas

Ką manai apie šį įrašą?

KITI MŪSŲ RECEPTAI






%d bloggers like this: